Important

LOCAL | Parohia „Bisericii din Tramvai” din Botoșani își va sărbători al doilea hram

Duminică seară, credincioșii din Botoșani sunt așteptați să se roage împreună cu enoriașii Parohiei ,, Izvorul Tămăduirii” din Parcul Tineretului, la slujba vecerniei oficiată în cinstea Sfântului Haralambie, cel de-al doilea ocrotitor spiritual.

În acest sens, în ajunul sărbătorii, 9 februarie 2020, se va oficia slujba vecerniei cu litie cu sobor de preoți, iar în ziua hramului, 10 februarie, după Sfânta Liturghie, se va face agheasmă, spre folosul sufletesc și trupesc al credincioșilor.  „Dacă Maica Domnului este Izvor al  Tămăduirii, atunci Sfântul Haralambie este ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. Nici nu se putea o asociere mai potrivită de hramuri pentru o biserică sau parohie, cum este a noastră. Serbând în această zi pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, al doilea hram al parohiei, Biserica noastră  îmbină  dimensiunea  liturgică  cu  cea  social-filantropică”, a declarat părintele paroh Ioan Alupoaiei.

Sfântul Haralambie a fost şi este cinstit de creştinii ortodocşi ca un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri. Pentru credinţa sa neclintită şi pentru răbdarea de care a dat dovadă în faţa chinuitorilor, creştinii l-au cinstit şi iubit mult pe Sfântul Haralambie, rugându-l să-i ajute atunci când şi ei erau în suferinţe, boli sau necazuri ale vieţii. Astfel, evlavia credincioşilor ortodocşi l-a considerat pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie ocrotitor de boli, de moarte năprasnică, iar pentru că sfântul fusese păstor înainte de a fi hirotonit, ţăranii îi cereau să le apere animalele domestice şi să-i ajute să aibă roadă bogată. Cu siguranţă, Sfântul i-a ajutat pe foarte mulţi în rugăciunile lor, pentru că altfel nu s-ar putea înţelege mulţimea de tradiţii populare, legate de cinstirea lui, dar şi numărul mare de biserici şi mănăstiri care i-au fost închinate. Sensibili la sfinţii care au fost păstori, românii, cu un bogat trecut pastoral, s-au simţit ataşaţi foarte mult de acest sfânt, construind sfinte locaşuri în cinstea lui şi păstrându-i sfintele moaşte ca daruri nepreţuite şi făcătoare de minuni. Astfel, aproape în toate regiunile din România există cel puţin o biserică închinată Sfântului Haralambie.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page