LOCAL | Pământul crapă sub plug, plantele cer apă. 70% din suprafața județului este afectată de secetă
În județul Botoșani s-a instalat ceea ce specialiştii numesc secetă pedologică, adică rezerva de apă din sol are valori scăzute şi deosebit de scăzute. Din acest motiv, spun specialiştii în agricultură, lucrările de pregătire a culturilor viitoare sunt îngreunate. Sunt în pericol atât culturile de toamnă cât şi cele de primăvară.
Deși seceta afectează 70% din suprafaţa judeţului, încă nu se poate vorbi de o calamitate. Aceasta este, însă, inevitabilă dacă nu se vor înregistra precipitații în perioada următoare.
Potrivit specialiștilor, pentru readucerea plantelor la o stare de vegetație normală este nevoie de o cantitate de precipitații de minim 15 litri pe metru pătrat.
Reprezentanții Direcției Agricole vor preleva, în această săptămână, proble de sol pentru a stabili deficitul de apă.
INMH infromează că, la data de 25 Mai 2015, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare (AS), în cea mai mare parte a Maramureşului, Olteniei, în vestul, centrul şi sud-vestul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.
În Banat, Crişana, Moldova şi pe suprafeţe extinse din Transilvania, Dobrogea, nord-estul, centrul, sud-vestul Munteniei şi sud-estul Olteniei, se înregistrează deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată (SM), puternică (SP) şi izolat chiar extremă (SE).
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se situează în limite satisfăcătoare (AS), în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, local în sud-vestul şi estul Dobrogei.
Seceta pedologică moderată (SM), puternică (SP) şi izolat extremă (SE) se semnalează în Banat, Crişana, Moldova şi în cea mai mare parte a Dobrogei, vestul şi centrul Transilvaniei şi izolat în sud-vestul Olteniei, nord-estul şi sudul Munteniei.