Mai mulţi actori sociali şi autorităţi locale s-au întrunit astăzi la Hotel Belvedere într-o ultimă etapă a proiectului “Parteneriat pentru Reintegrare şi Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON)”.
Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 POSDRU/165/6.2/S/141062, a demarat pe 23 aprilie 2014 şi se va încheia n data de 22.10.2015.
PRISON este implementat de către Penitenciarul Botoşani, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Penitenciarele Poarta Albă, Codlea şi Giurgiu, Asociaţia Institutul Român pentru Educaţie şi Incluziune Socială Galaţi şi Fundaţia Solidaritate şi Speranţă Iaşi.
„Obiectivul general al proiectului este facilitarea incluziunii sociale şi ocupării persoanelor private de libertate din penitenciarele aflate în 4 judeţe din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Centru, Sud Muntenia prin asigurarea accesului la programe de formare profesională integrate în vederea dezvoltării competenţelor profesionale şi abilităţilor în diverse meserii recunoscute pe piaţa muncii, asistenţă de specialitate în acţiunile vizând ocuparea şi creşterea calităţii vieţii şi acţiuni de combatere/diminuare a marginalizării sociale a acestora”, a spus astăzi Dan Gheorghe Brehuescu directorul Penitenciarului Botoşani.
Practic, 1960 persoane private de libertate, custodiate din Penitenciarele Botoşani, Poarta Albă, Codlea şi Giurgiu (grupul ţintă) s-au calificat în 16 tipuri de meserii. Peste 600 de deţinuţi au beneficiat de activităţi de consiliere şi orientare profesională, 85 dintre aceştia fiind luaţi în evidenţele AJOFM ca persoane aflate în căutarea uni loc de muncă.
Peste 300 de angajaţi ai instituţiilor cheie implicate în proiect au participat la cursuri de perfecţionare.
Proiectul a presupus inclusiv organizarea a 24 de caravane în localităţile de apartenenţă a deţinuţilor din judeţele Botoşani, Iaşi şi Suceava.
Prin aceste caravane s-a promovat în rândul comunităţilor locale a activităţilor şi demersurilor şi programele în care sunt incluşi deţinuţii şi penitenciare, care vizat schimbarea percepţiei membrilor comunităţii faţă de deţinuţi şi faţă de activităţile desfăşurate de către aceştia în Penitenciar.
Acest proiect se integrează în seria principalelor politici comunitare care se adresează nevoilor de integrare pe piaţa forţei de muncă a persoanelor aflate în situaţie de risc, şi anume, Strategia Europeană de Ocupare şi Cadrul Strategic pentru Egalitatea de Şanse.