Local

LOCAL | ONG Salvaţi Copiii va dota maternitatea Spitalului Județean de Urgență Botoșani

Programul Fiecare Copil Contează este parte a Campaniei globale de reducere a mortalităţii infantile EVERY ONE, derulată de Save the Children International în 68 ţări, campanie ce are ca obiectiv ca până în 2015 rata mortalităţii la nivel mondial să fie redusă la jumătate.

În România se înregistrează cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din ţările UE ~ 9,4 ‰ copii născuți.

Cauzele deceselor infantile sunt în cea mai mare parte prevenibile:
⦁ Anomalii congenitale şi afecţiuni apărute în perioada perinatală (detectabile prin control prenatal) ~ 48 %
⦁ Boli ale aparatului respirator, infecţioase şi parazitare (considerate uşor tratabile) ~ 30%
⦁ Accidente (prevenibile prin educarea mamelor) ~10%

Săracia extremă, subnutriţia, nivelul scăzut de educaţie al mamelor, condiţiile precare de igienă şi locuit, distanţa mare faţă de unităţile medicale specializate – sunt factori care măresc riscul mortalităţii infantile în România, mai ales în zonele rurale.

Aria de implementare (2011 -2014): 44 localităţi rurale din judeţele: Dâmboviţa, Vrancea, Caraş-Severin, Braşov, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, în care există o numeroasă populaţie cu dificultăţi sociale şi economice. De asemenea, în aceste judeţe, există filiale ale Organizaţiei Salvaţi Copiii, ceea ce oferă posibilitatea derulării proiectului în cele mai bune condiţii (resurse umane, logistice etc).

Context socio-economic:
Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare cinci secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţă reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.
Parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani, proiectul iniţiat de Salvaţi Copiii România şi susţinut de Dorna/Coca-Cola, GSK (GlaxoSmithKline România) şi de Dettol – Reckitt Benckiser România – „Fiecare copil contează” – îşi propune diminuarea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

Ţinând cont de experienţa acumulate în perioada 2012-2013, când Organizaţia Salvaţi Copiii filiala Suceava şi-a concentrat eforturile pe derularea activităţilor din cadrul proiectului Fiecare Copil Contează în 3 localităţi rurale din judeţul Botoşani (Balta Arsă, Hilişeu-Horia și Gorbănești) şi 4 localităţi din judeţul Suceava (Patrauti, Ciprian Porumbescu, Valea Moldovei şi Gulea – Dolhasca), Salvați Copiii filiala Suceava va continua proiectul.

În fiecare din aceste comunităţi, au fost pregătiţi câte un medic şi un asistent medical/ mediator sanitar, care desfăşoară activităţi de informare şi educare pentru o mai bună igienă, îngrijire şi alimentaţie a nou-născutului şi copilului mic. De asemenea, femeile însărcinate/mamele şi copiii din aceste comunităţi defavorizate au nevoie de sprijin material, constând în alimente de bază, suplimente nutritive şi produse igienico-sanitare, pentru a reduce pe cât este cu putinţă riscul subnutriţiei şi al problemelor digestive cauzate de condiţiile precare de igienă şi locuit.

Pentru aceasta, Salvați Copiii sprijină femeile gravide și mamele precum și copiii acestora cu alimente si suplimente nutritive si cu materiale de igiena pentru copii și familie.

Deoarece educația este foarte importantă, organizația derulează o Campanie de informare in scoli cu tema “educatie pentru sanatate”, atât în comunitățile în care se drulează proiectul dar și la nivelul altor localități unde există riscuri crescute pentru sarcină la vârstă mică și/sau mortalitate infantilă.

A doua componentă a proiectului este Campania ”Bun venit pe lume!”

‘Bun venit pe lume!’ este o campanie specială și emoționantă, din păcate la noi în țară prea mulți bebeluși nu au șansa să trăiască. Ne dorim foarte mult ca, prin continuarea acestei campanii, să atragem atenţia societăţii din România asupra acestor tragedii şi să demonstrăm că donaţiile pot avea un rezultat direct, dar şi un efect pe termen lung, în numărul de vieţi de copii salvate. Îi încurajăm pe toţi românii să contribuie cu donaţii și pe site-ul nostru pentru că, într-adevăr, prin incubatoarele cumpărate, sporim şansa la viaţă a copiilor noştri”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Campania este în al doilea an de derulare, în primul an fiind dotate cu echipamente performante 15 maternități din țară.

Anul acesta, fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite de către Salvaţi Copiii pentru dotarea cu incubatoare a 25 de maternităţi din oraşele: Pitești, Bacău, Brașov, 3 maternități în București, Buzău, Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Segarcea, Petroșani, 2 maternități în Iași, Târgu-Mureș, Roman, Ploiești, Sibiu, Botoșani, Vatra Dornei, 2 maternități în Timișoara, Vaslui și Focșani.

Rezultatele proiectului în filiala Suceava

Botoșani (aprilie 2013 – aprilie 2014)
⦁ Numar beneficiari inclusi pana in acest moment in program:
⦁ Copii 0-1 an : 75 ( 7 la Balta Arsă , 33 la Hiliseu Horia, 35 la Gorbanesti);
⦁ Copii 1-5 ani : 303 (25 la Balta Arsă , 149 la Hiliseu Horia , 134 la Gorbanesti);
⦁ Femei gravide: 96 (10 la Balta Arsă, 42 la Hiliseu Horia, 44 la Gorbanesti);
⦁ Mame tinere: 28 (5 la Balta Arsă, 24 la Hiliseu Horia, 19 la Gorbanesti);
⦁ Voluntari implicati: 60 de voluntari, elevi si adulti;
⦁ Adolescenti informati: 350 elevi de liceu;
⦁ Parinti informati: 75 parinti beneficiari ai proiectului, 50 parinti ai elevilor;
⦁ Numar de scoli in care s-a realizat informarea: 10;
⦁ IMPACT:
⦁ 15% mai multe gravide din aceste comunităti merg la medic pe perioada sarcinii, un total de 85% ;
⦁ 20% mai multi copii merg la control medical sau sunt vizitati de medicul sau asistentul comunitar;
⦁ Numărul de copii vaccinati din comunitătile vizate a crescut cu până la 90%;
⦁ Nu au mai existat cazuri de mortalitate infantilă;
⦁ A crescut interesul mamelor pentru informatii legate de ingrijirea locuintei, etc.

Suceava (aprilie 2013 – aprilie 2014):
⦁ Pe parcursul derularii proiectului, in cele trei localitati a fost luat în evidență un număr de 114 gravide, din care 63 au efectuat toate analizele necesare;
⦁ A fost luat în evidențele medicilor un număr de 132 copii cu vârsta de 0-1 ani și 325 copii cu vârsta de 1-4 ani;
⦁ A fost vaccinat un număr 214 copii;
⦁ In perioada derulării proiectului nu s-au inregistrat cazuri de deces în randul copiilor cu vârsta mai mică de 1 an;
⦁ A fost informat un număr de 2144 de adolescenți și 88 de părinți;

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 23 de ani de activitate, peste 1.007.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page