O primărie din judeţul Botoşani şi-a cumpărat în 2008, de la o familie de medici, o vilă cu două etaje şi mansardă drept sediu administrativ. După 9 ani de la trazacţie, administraţia locală încă nu a plătit toţi banii şi riscă să rămână fără sediu. Comuna Manoleasa, aflată la 60 de kilometri distanţă de municipiul Botoşani, are în componenţă sate sărace, populate mai mult cu agricultori şi crescători de vite. Faima comunei se datorează faptului că este străbătută de un drum naţional de pământ.
Povestea a început în anul 2008, când primarul de atunci al comunei Manoleasa, Mircea Mihai, achiziţiona din bugetul local o vilă cu două etaje şi o mansardă, ce aparţinea familiei medicului Pânzaru. Practic era vorba de o casă de locuit pe care medicul dorea să o vândă. Edilul a cumpărat clădirea pentru a amenaja un nou sediu al Primăriei, cel vechi fiind considerat prea neîncăpător şi deja insalubru. Pentru vilă, autorităţile locale din Manoleasa erau nevoite să-i plătească proprietarului 1,2 milioane de lei, adică echivalentul actual al sumei de peste 260.000 de euro. Deşi au vrut sediu nou, autorităţile locale nu au avut atunci suficienţi bani pentru a achita suma integrală. Au dat 800.000 de lei, urmând ca restul de 400.000 de lei să fie daţi într-o tranşă ulterioară. La 9 ani după ce a bătut palma cu proprietarul, Primăria Manoleasa nu a reuşit să achite toată contravaloarea imobilului şi a nimerit şi într-un proces partaj.
Soţia a stricat socotelile
Dacă într-o primă fază Primăria Manoleasa nu a mai avut de unde să-i achite proprietarului cea de-a două tranşă de 400.000 de lei, în cele din urmă – până în 2016 – au fost date câteva tranşe de bani, până când datoria Primăriei faţă de medicul Pânzariu a scăzut considerabil, dar problemele nu s-au rezolvat. Cristinel Aroşculesei, noul primar al comunei din 2016, povesteşte cum s-au dat banii către fostul proprietar şi la ce stadiu s-a ajuns. “Doctorul Pânzariu, cel care a vândut casa Primăriei, a avut o datorie de 120.000 lei către ANAF. Primăria atunci a plătit aceşti bani către ANAF în contul datoriei pe care o avea către proprietar. În aceste condiţii, mai rămânea o sumă de vreo 40.000 de lei de achitat medicului, pe lângă ceea ce a dat Primăria la ANAF pentru a-i stinge datoria. Totul părea că merge bine şi că ajungem să achităm tot. Dar de aici a început o adevărată problemă” – explică actualul edil.
Problema a constat în faptul că soţii Pânzariu au divorţat, iar soţia proprietarului a primit în urma partajului inclusiv banii daţi de Primăria Manoleasa la ANAF în contul medicului Pânzariu. Cu alte cuvinte, autorităţile locale din Manoleasa i-au achitat datoriile la Fisc fostului proprietar al sediului de Primărie, apoi s-au găsit într-un conflict juridic cu fosta soţie. “Ei au divorţat, iar la partaj Mihaelei Pânzaru i-a revenit suma de 400.000 de lei, inclusiv suma pe care noi am dat-o la ANAF. Practic noi am dat banii ăia către ANAF aşa cum stabilisem în contul achitării sediului, dar degeaba. Doamna Pânzariu ne-a dat în judecată şi ne-am trezit cu sechestru pe sediul Primăriei pentru suma de 120.000 de lei, dată de noi la ANAF, bani pe care doamna urma să-i primească după partaj” – spune primarul din Manoleasa.Femeia a câştigat procesul, iar la sfârşitul lunii decembrie 2016, cu trei zile înainte de Crăciun, sediul Primăriei Manoleasa a fost scos la licitaţie de executorul judecătoresc. Primăria rămânea şi cu o sumă mare dată, şi fără vila cumpărată. “Era o situaţie ieşită din comun. Şi cu banii daţi, şi cu sediul luat. Incredibil!” – spune edilul.
Cât mai e de plată
În cele din urmă, Primăria a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Mihaela Pânzariu şi cu executorul judecătoresc şi-a dat toţi banii pe care-i avea în conturi ca o primă tranşă. Mai are însă de plătit o sumă considerabilă pentru a stinge datoria şi mai ales pentru a scăpa de o nouă scoatere la licitaţie a sediului Primăriei. Până când nu vor achita întreaga sumă, autorităţile locale stau cu teama de a nu pierde sediul. “Am scăpat deocamdată de aceea problemă din iarnă, dar mai avem de achitat. Au fost daţi nişte bani, după care a fost eşalonată suma pe care o avem de dat. Cred că mai este de dat suma de 100.000 de lei sau cam aşa ceva. O groază de bani, dar nu aveam ce face” – arată şi viceprimarul comunei Manoleasa, Ioan Aurel Vatamaniuc.
Sediul Primăriei beneficiază inclusiv de două toalete mari, moderne, dotate cu căzi. Viceprimarul comunei spune însă că nimeni nu le foloseşte: “Au şi cadă, şi duş. Dar aşa le-am luat, nu puteam să le dărâmăm. Nu face nimeni baie acolo, în Primărie”.
Sursa: adevarul.ro