ImportantLocal

LOCAL | O comună din Botoșani și-a câștigat în timp renumele de „patria usturoiului“

O comuna din judetul Botosani si-a castigat in timp renumele de „patria usturoiului“ datorita calitatilor deosebite si gustului unic pe care il are planta aromatica cultivata de peste 40% din localnici.
Orice calator care strabate drumul european E 58, artera rutiera ce face legatura intre Iasi si municipiul Botosani, nu are cum sa nu observe odata ce intra in comuna Copalau, specificul local.
De-o parte si de alta a drumului, aproape in fata fiecarei case, se afla tarabe improvizate cu sute de ”funii” de usturoi scoase la vanzare, scrie adevarul.ro. Fiecarui potential client, care opreste in fata standurilor, localnicii ii lauda marfa si ii anunta ca tocmai au pasit in ”tara usturoiului”. Oamenii locului traiesc de pe urma culturilor cu usturoi de sute de ani.
Este cea mai profitabila afacere agricola din zona si un adevarat brand pentru judetul Botosani. Usturoiul de la Copalau este considerat unicat in Europa, iar autoritatile agricole judete se pregatesc sa-l transforme in marca inregistrata la nivelul Uniunii Europene, scrie adevarul.ro.
Cultivarea usturoiului la Copalau este o adevarata traditie in randul localnicilor. Zeci de hectare sunt acoperite cu aceasta planta iar aproape jumatate din sat cultiva usturoi pe suprafete mai mici sau mai mari, in functie de mostenirea ramasa de la generatiile anterioare.
Localnicii spun ca planta lor se deosebeste radical de usturoiul din import, cu dimensiuni apreciabile si perfect din punct de vedere al formei, dar fara gustul aparte. La gust, cel de Copalau, este 100% natural, e aromat si placut, nu-ti arde stomacul si are calitati medicinale. Este numit „antibioticul natural”. Asa se lauda localnicii.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page