ImportantLocal

LOCAL | Numărul accidentelor de muncă este în creştere în România. Vezi ce măsuri iau autorităţile!

Schimbările de ordin economic şi organizatoric care au avut loc România în ultimii ani au avut implicaţii sociale profunde asupra forţei de muncă, producând anumite îngrijorări în ceea ce priveşte asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor la locul de muncă.

Principalii factori de ordin social care produc îngrijorare şi afectează lucrătorii din România sunt:

  • preocuparea permanentă asupra păstrării locului de muncă;
  • scăderea numărului de lucrători specializaţi concomitent cu suplimentarea sarcinilor de serviciu pentru cei rămaşi în activitate;
  • creşterea exigenţei tehnologice în urma apariţiei de noi echipamente şi tehnologii;
  • îmbătrânirea forţei de muncă;
  • schimbări produse în dinamica accidentelor de muncă.

Pentru perioada 2012-2015, din statistica accidentaţilor în muncă înregistraţi în baza de date a Inspecţiei Muncii rezultă datele prezentate în tabelul de mai jos:

Anul Număr total salariaţi Număr total accidente de muncă Număr accidente de muncă mortale Indice de frecvenţă
2015 4.838.947 4597 232 0.95
2014 4.780.899 4255 313 0.89
2013 4.791.111 4312 321 0.90
2012 4.795.455 4220 333 0.88

Din graficul prezentat mai sus, în perioada 2012 – 2015 se observă o tendinţă crescătoare a indicilor de frecvenţă pentru accidentaţii în muncă din România.

Tendinţa de creştere a indicelui de frecvenţă a accidentaţilor în muncă înregistraţi în România în ultima perioadă a fost factorul determinant în luarea deciziei de a declanşa acţiunea de monitorizare şi verificare a modului în care unităţile ce au înregistrat accidente de muncă realizează măsurile stabilite cu ocazia cercetării evenimentelor, măsuri care să ducă la prevenirea altor evenimente similare şi care să întărească nivelul securităţii şi sănătăţii în muncă din unitate.

Angajatori din toate judeţele ţării care au înregistrat în ultimii cinci ani accidente de muncă vor fi ţinta unor verificări derulate de inspectorii de muncă.

Acestea au drept scop creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din unităţile din grupul ţintă în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă pentru eliminarea / diminuarea accidentelor de muncă şi promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional.

Obiectivele acţiunilor vizează  încurajarea unei abordări participative prin implicarea angajaţilor şi angajatorilor în diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din producerea unor accidente de muncă şi promovarea bunelor practici privind eliminarea / diminuarea fenomenului accidentogen.

Campania de control se va desfăşura în 2 etape:

  • prima etapă se va desfăşura în lunile aprilie-mai 2017, şi va consta în informarea partenerilor sociali din unităţile ce au înregistrat accidente de muncă în ultimii cinci ani despre modul de derulare a acţiunii şi tematica abordată.
  • a doua etapă constă în verificarea prin acţiuni de control la angajatori a modului de realizare a măsurilor dispuse prin procesele verbale întocmite cu ocazia cercetării evenimentelor. Această etapă se va desfăşura în perioada iunie – noiembrie 2017.

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page