ImportantLocal

LOCAL | Noi vrem pământ! 30 de hectare de teren – motiv de dispută între localnicii şi primarii din Vlădeni şi Bucecea

30 de hectare de teren agricol au iscat un nou conflict între primarii, dar şi locanicii din comuna Vlădeni şi oraşul Bucecea.

Primarul Voicu Murariu susţine că terenul aparţine dintotdeauna localnicilor din Mândreşti, iar acum autorităţile au început să elibereze titluri de proprietate pe aceste loturi. Deja a fost eliberat titlu de proprietate către Parohia Călineşti pe un teren care aparţine, de fapt, comunei Mândreşti.

A început un conflict între Parohia satului Călineşti şi oamenii din satul Mândreşti (comuna Vlădeni). Terenul care a aparţinut întodeauna oamenilor din Mândreşti, şi înainte de colectivizare şi după CAP l-au primit de atunci şi pe nimeni nu a deranjat. Singurul lucru este că pe timpul comunismului s-a tăiat o parte din comuna Vlădeni şi s-a lipit la Bucecea, aproape 300 de hectare. Comisia Locală Bucecea nu a transmis la Parohia Călineşti 5 hectare şi nici la Legea 1/2000 nu a dat 5 hectare, cum trebuia făcut, pentru că parohia trebuie să primească terenul dar nu de la noi, ci de la ei, sau pe vechiul amplasament. De ce nu se discută cine a luat pe nedrept pămîntul parohiei?

S-a găsit acum  în 2016 să îi facă titlu de proprietate în zona respectivă pentru că primarul Ţâmpău a refuzat să semneze un protocol, aşa cum am mai făcut cu alte comune (Vereşti, Dumbrăveni) încât oamenii şi-au luat terenurile pe vechile amplasamente. Primarul Ţâmpău spune că nu este drept aşa!

Pământul Parohiei Călineşti a fost cu totul în alte locuri, şi a făcut titlu de proprietate pentru că harta e făcută de comunişti! La noi cadastrul s-a făcut în anul 1982.

Înseamnă că nu contează dreptatea  cetăţenilor ci o hartă comunistă. Ca şi dl. Ţâmpău, şi dl. director Bâlbă şi domnul prefect, care au semnat acest titlu de proprietate, au rămas în continuare comunişti! Sunt mai comunişti decât cei care au făcut-o!

Toţi şi-au luat proprietăţile, şi marii moşieri, şi boierii, şi regele… iar cetăţenii din satul Mândreşti nu mai au dreptul la pământul lor pe care îl au de sute de ani.  Acum trebuie să plătească impozit mai mare, că Bucecea este oraş. 

Din primăvară am făcut o adresă prefectului, apelând la Legea 5, solicitând să medieze acest conflict, inclusiv să rezolve cu grăniţuirea localităţilor. Mi-a răspuns nu ştiu ce… şi au semnat acest titlu de proprietate pentru Parohie.  Oamenii sunt alertaţi, acum două zile a fost un mare scandal acolo… vor să se mobilizeze, să protesteze la Prefectură. Sunt alături de ei pentru că au dreptate.” a declarat primarul comunei Vlădeni, Voicu Murariu.

Potrivit primarului Voicu Murariu, ultimul protocol a fost semnat în 2004 când Bucecea a cedat o bucată de teren comunei Vlădeni, iar din 1991 până acum oamenii au ţinut terenurile astea de pe teritoriul administrativ Bucecea şi au obţinut titlu pe suprafeţele respective prin protocoale succesive.

Primarul oraşului Bucecea, Andron Ţâmpău, susţine că dreptatea este în oraşul lui:

“Nu răspund la provocările vecinului şi prietenului meu Voicu Murariu. De fapt, pământul este al oraşului Bucecea. Eu vorbesc pe documente: pământul este al UAT Bucecea, nu am făcut decât să emitem titlu de proprietate pe parohie, şi vom mai emite titluri în continuare. Terenul a fost pus în evidenţă şi de către specialiştul la Legea 165 care a inventariat toate suprafeţele de teren, atât în Bucecea cât şi în Vlădeni. oamenii nu au titlu de proprietate în această zonă. Să le dea din rezerva UAT Vlădeni, aşa cum am dat eu din rezerva UAT Bucecea. Vlădeniul are o suprafaţă de două ori mai mare decât am eu în rezerve! Dacă existau titluri, cei de la cadastru nu făceau suprapunere. Iar dacă au ţinut până acum terenul fără titlu, atunci l-au ţinut ilegal! ” spune primarul oraşului Bucecea.

Primarul comunei Vlădeni este decis să deschisă o acţiune în instanţă pentru a recupera terenurile.

Nu fac circ, nu reacţionez în modul violent în care a reacţionat colegul şi prietenul meu. Părerea mea este că el îi instigă pe oameni. Să meargă în instanţă, numai acolo poate fi desfiinţat un titlu de prorietate” a răspuns Ţâmpău.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page