ImportantLocal

LOCAL | Noi focare de infecție cu Boala limbii albastre sunt suspecte în regiunea Ștefănești!

Autorităţile sanitar-veterinare din județul Botoșani au depistat alte 10 focare de infecție cu virusul BTV, care provoacă boala limbii albastre la animale.

Acestea au fost înregistrate în orașul Ștefănești și în comuna Bădiuți, dar și în comuna Bobulești, acolo unde săptămâna trecută au fost confirmate alte 10 cazuri de boala limbii albastre în tot atâtea gospodării.

Potrivit directorului DSVSA Botoșani, Minodora Vasiliu, probele prelevate de la bovinele suspectate au fost trimise la laborator la Suceava, pentru confirmarea pozitivității.

“S-au făcut verificări pe zona de protecție, pe o rază de 20 de km în jurul focarului s-a făcut inspecție clinică de toți medicii veterinari, au fost verificate aproape toate animalele care sunt receptive la boală, dezisecția animalelor și a adăposturilor. Nu am înregistrat morbiditate în niciunul dintre focare. Nu este o problemă care să creeze panică în rândul populației pentru că boala nu se transmite de la om la om, ci doar una care produce pagube economice, datorate costurilor eradicării bolii, pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.” a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

Directorul DSVSA spune că situația este îngrijorătoare și este favorizată de poziția geografică a localităților din zonă, situate pe malul râului Prut și în vecinătatea unor suprafețe împădurite.

Având în vedere că până acum au fost înregistrate zece focare pozitive, au mai  fost depistate încă zece focare susceptibile și unica măsură pentru celelalte exploatații, în afară de măsurile pe care le luăm noi, conform manualului procedural, este dezinsecția pe animal, aici mă refer la bovine și caprine. Rog populația din regiunea Ștefănești să contacteze de urgență medicul veterinar din comună. Este mai ieftin să faci dezinsecția unui animal, care costă doar 10 lei, decât să plătești tratamentul care costă 100 de lei și să riști moartea animalului!” a recomandat șeful DSVSA.

Boala limbii albastre nu se transmite la om și afectează doar animalele rumegătoare, care contactează virusul prin înţepăturile insectelor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page