ImportantLocal

LOCAL | Nicolae Iorga- Omagiu la 146 de ani! FOTO!

Profesori, istorici si elevi au marcat împlinirea a 146 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.

În căsuţa modestă care păstrează foarte multe de piese cu valoare patrimonială, legate de personalitatea ilustrului istoric Nicolae Iorga, astăzi au fost vernisată, în premieră,  expoziţia “Nicolae Iorga şi marile familii boiereşti. Familia Callimachi”.

Obiecte din patrimoniul Muzeului Judeţean, sectia memorialistică, donate de urmaşii familiei Callimachi, au fost expuse în premieră la Casa Memorială Nicolae Iorga.

Acestea ilustrează legătura savantului cu una dintre cele mai importante familii din Botoşani, cea a boierului Scarlat Callimachi, una dintre cele mai proeminente familii boiereşti din zona Moldovei care a dat României patru domnitori şi un mitropolit.

Expoziţia reuneşte câteva pobiecte ce au aparținut lui Gavriil Callimachi, Mitropolit al Salonicului între anii 1975-1760 și mitropolit al Moldovei între anii 1760-1786. Poate fi văzut aici un baston atribuit Mitropolitului Callimachi, confecționat din corn de bour prelucrat la cald, având în partea superioară o sferă de argint cu mai multe inscripții. De asemenea, un brâu al Mitropolitului Callimachi, un ansamblu format din două piese, pe suport textil, cu motive florale realizate din fir metallic, și un altul cu peste 300 de zale legate între ele. Poate fi văzut și un hrisov emis de Alexandru Callimachi în limba română, cu caractere chirilice, act prin care domnitorul dădea posibilitatea unor supuși de a se așeza pe pământul Moldovei”, a spus muzeograful George Arhip.

Cei care vor vizita expoziţia vor afla ca Boierul Callimachi l-a sprijinit financiar pe Iorga să tipărească şi să publice Istoria Literaturii Române din sec al 18-lea sau că mai târziu Iorga a adunat sute de documente despre această familie şi le-a publicat ]n două volume cu o prefaţă de peste 200 de pagini.

În 1901, când Nicoale Iorga avea pregătite cele două manuscrise pentru “Istoria literaturii române pentru veacul al XVIII-lea”, nu s-au găsit fonduri de la Academia Română (nu s-a dorit, mai bine spus) ca cele două volume să fie tipărite și Nicolae Iorga a găist înțelegere tocmai la botoșăneanul Alexandru Callimachi, spune Iorga, fără să-l fi cunoscut vreodată, astfel încât acesta îi oferă posibilitatea de a tipări cele două volume”, a mai spus muzeograful George Arhip.

Expoziţia a fost vernisată în prezenţa mai multor elevi din şcolile botoşănene, care au depus coroane şi flori la bustul savantului şi au susşinut un scurt program artistic.

Muzeul de Istorie Botoșani găzduieşte, la aceatsă oră, simpozionul “Nicolae Iorga – 146 de ani de la naştere”, cu intervenții susținute de Violeta Budăi-Damaschin, Gheorghe Median, Gheorghe-Florin Ştirbăţ, George Arhip, Sergiu Balanovici.

Între orele 09.00 și 17.00 Casa Memorială ,,Nicolae Iorga” este deschisă publicului care are acces gratuit în incintă, dar și la audițiile conferințelor radiofonice susținute de Nicolae Iorga.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page