Conform situţiei centralizatoare privind activitatea Corpului de control – Relaţii de Muncă, în perioada 01.04.2018 –30.06.2018, în cadrul acţiunilor de control, au fost verificate 299 de unităţi. Pentru neconformităţile constatate, au fost sancţionaţi 20 angajatori, au fost dispuse 381 măsuri de remediere, au fost aplicate 27 sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 amenzi în valoare totală de 465.000 lei şi 13 avertismente.
Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, modificată şi completată, ale altor acte normative de dreptul muncii, precum şi ale clauzelor contractelor colective de muncă
În perioada 01.04.2018 – 30.06.2018, compartimentul Control Relaţii de Muncă şi-a desfăşurat activitatea în baza programărilor lunare şi a temelor din “Programul de acțiuni” al I.T.M. Botoșani pentru anul 2018.
În perioada 01.04.2018 – 30.06.2018 au fost verificaţi din punct de vedere al modului în care respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în muncă un număr de 294 agenţi economici, având 4861 salariaţi din care 2392 femei şi 3 minori cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 ani, 11 angajatori fiind sancţionaţi pentru că foloseau muncă nedeclarată.
În urma acestor verificări au fost aplicate 11 amenzi în valoare totală de 460.000 lei şi au fost dispuse 11 măsuri.
În acţiunile de control efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Botoşani, odată cu identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, prin tematica de control s-a urmărit şi evaluarea modului în care agenţii economici respectă dispoziţiile imperative ale Legii nr. 53/2003, referitoare la executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaţilor, precum si a altor acte normative din dreptul muncii.
În acest sens, au fost aplicate 20 sancţiuni contravenţionale, 14 amenzi si 6 avertismente, valoarea amenzilor fiind de 465.000 lei.
Verificarea modului în care se respectă de către agenţii economici prevederile O.G. nr. 25/2014 referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România
Pe parcursul trimestrului II 2018, au fost efectuate 3 controale din care 3 împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări.
Nu au fost constatate deficienţe , nu s-au dispus măsuri şi nu s-au aplicat sancţiuni.
De asemenea, am răspuns prompt tuturor solicitărilor de informaţii venite din partea Biroului pentru Imigrări al Judeţului Botoşani, în conformitate cu Planul de Cooperare Operativă semnat cu Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea intensificarii acţiunilor de verificare a modului de respectare a prevederilor O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Verificarea modului in care angajatorii respectă prevederile Legii nr. 344/2006 şi a H.G. nr.104/2007 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale
Deoarece la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani nu au fost transmise comunicări, conform prevederilor art.6 din H.G. nr. 104/2007 privind cazuri de salariaţi detaşaţi în cadrul prestărilor de servicii transnaţionale, în această perioada nu au fost efectuate astfel de controale.
Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi republicată
În urma controalelor efectuate de către inspectorii de muncă în această perioada, nu au fost constatate incălcări ale prevederilor Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi republicată.
Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile H.G. nr. 905 /2017 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.
În conformitate cu prevederile H.G.905/2017 privind întocmirea, completarea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor in format electronic, în termenul legal, din totalul de 298 angajatori controlaţi în perioada 01.04.2018 – 30.06.2018, la 3 angajatori controlaţi s-au aplicat 4 avertismente. Pentru remedierea deficienţelor constatate au fost dispuse 14 măsuri.
În această perioadă un numar de 12 angajatori au achiziţionat Registrul de evidenţă a zilierilor, un număr de 66 angajatori au transmis copia registrului, fiind înregistrate 19.993 poziţii în registru.
Verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile art. 129 alin. 1 şi 2 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
Pe parcursul trimestrului II al anului 2018, inspectorii din cadrul Compartimentului R.M. au verificat 62 de angajatori, sub aspectul respectării dispoziţiilor art.129, alin 1 şi 2 din Legea dialogului social nr.62/2011 republicată, şi au constatat că la un numar de 8 unităţi nu se respectă prevederile acestei legi, drept pentru care au fost dispuse 8 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Principalele acţiuni prevăzute în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii şi în Programul propriu de acţiuni pentru anul 2018 au fost campaniile de control şi acţiunile specifice de conştientizare în domeniul relaţiilor de muncă.
Campania Naţională privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat – prevederi derogatorii de la Legea nr. 62/2011 reglementate prin art. VII din O.U.G. nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, registrul general de evidenţă a salariaţilor şi stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
În perioada 02 aprilie – 29 iunie 2018, au fost verificaţi 289 de angajatori şi s-a constatat că 3 dintre aceştia nu au respectat prevederile art. VII din OUG 82/2017 privind obligativitatea iniţierii negocierii colective, 11 angajatori nu au respectat termenul de 31.03.2018 pentru transmiterea modificărilor referitoare la salarii. A fost aplicat un avertisment pentru nerespectarea prevederilor HG 905/2017. Au fost constatate şi alte nereguli pentru care s-au dispus 14 măsuri de remediere şi s-au aplicat 14 amenzi în valoare totală de 465.000 lei şi 13 avertismente.
Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi securitatea şi sănătatea în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul alimentaţiei publice “Bufet expres, restaurant fast-food, pizzerie”
În perioada 29 – 31 mai 2018, în cadrul acestei campanii au fost verificaţi 8 agenţi economici care desfăşoară activitate în domeniul alimentaţiei publice. În cadrul acestor controale, au fost constatate deficienţe după cum urmează: neevidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru, neînmânarea către salariat a unui exemplar din contractul individual de muncă, netransmiterea în registrul electronic a modificărilor de salariu intervenite începând cu 01.01.2018, neprecizarea în contractul individual de muncă cu fracţiune de normă a repatizării programului de lucru, neacordarea unui spor la salariu pentru faptul că repausul săptămânal se acordă şi în alte zile decât sâmbăta şi duminica, încheierea contractului individual de muncă fără să existe certificatul medical care să ateste faptul că cel în cauză este apt pentru muncă. Pentru remedierea acestor deficienţe au fost dispuse 22 de măsuri.
Campania Naţională privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a contractelor individuale de muncă cu timp parţial, precum şi a prevederilor legale privind registrul general de evidenţă a salariaţilor
Această campanie a avut loc în perioada 18 – 29 iunie 2018 şi au fost controlaţi 6 angajatori care desfăşoară activitate în domeniile : service auto/transporturi, financiar şi asigurări/call center, pază/jocuri de noroc şi pariuri. Nu au fost constatate nereguli şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Campania Naţională “O zi pe săptămână” pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată în unităţile care au ca domeniu de activitate cod CAEN 310 – Fabricarea de mobilă şi respectiv cod CAEN 4759 – comerţul cu amănuntul al mobilei
În luna iunie 2018, în cadrul Campaniei O zi pe săptămână, acţiunile de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată s-au desfăşurat în unităţi care au domeniul de activitate fabricarea de mobilă şi comerţ cu amănuntul al mobilei. Au fost efectuate controale la 15 angajatori şi au fost dispuse 14 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în cadrul controalelor şi anume: angajarea în baza unui certificat medical care să constate că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci, respectarea termenul de transmitere a modificărilor registrului general de evidenţă a salariaţilor, evidenţierea orelor de început şi de sfârşit a programului de lucru, păstrarea la punctele de lucru a copiilor contractelor individuale de muncă, respectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.
Campania de informare a angajatorilor care au străini angajaţi sau a celor interesaţi în acest demers, cu privire la condiţiile în care străinii pot presta activităţi lucrative pe teritoriul României, precum şi în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajatori.
Această campanie s-a derulat în perioada 14-20.05.2018, în colaborare cu Biroul Local pentru Imigrări Botoșani. În prealabil au avut loc întâlniri cu reprezentanții structurilor teritoriale pentru imigrări, s-au elaborat materialele informative şi s-au transmis invitații angajatorilor.
În data de 17 mai 2018, la Centrul de Pregătire și Perfecționare al Inspecției Muncii, a fost organizat un seminar la care au fost prezentate prevederile legale în domeniu. La acest seminar au participat reprezentanții a 22 de angajatori care desfăşoară activitate pe raza judeţului Botoşani.
- În domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă
În vederea îndeplinirii obiectivelor sale strategice, Compartimentul Control Sănătate şi Securitate în Muncă din Inspectoratul Teritorial de Munca Botoşani elaborează, anual, un Program propriu de acţiuni, în conformitate cu Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, în care sunt prevăzute activităţile pe care inspectorii de muncă urmează să le desfăşoare.
Principalele acţiuni prevăzute în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii şi în Programul propriu de acţiuni pentru anul 2018 au fost campaniile de control şi conştientizare şi acţiunile specifice în domeniul securitatii şi sănătatii în muncă.
– număr controale organizate în perioada monitorizată, cu precizarea domeniului de verificare şi a actelor normative în baza cărora s-au efectuat acestea – 192 controale pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
– rezultatul controalelor (numărul sancţiunilor, valoarea amenzilor aplicate, alte măsuri dispuse), acolo unde este cazul – 515 sancţiuni contravenţionale din care 4 amenzi în valoare de 18.500 lei şi 511 avertismente.
- Campanie naţională privind implementarea în sistemul de învăţământ a proiectului „Valenţe culturale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”
A fost organizat un concurs judeţean, în data de 14.04.2018, la care au participat 20 de elevi şi 8 profesori de la 5 unităţi şcolare. Au mai participat 8 elevi şi 4 cadre didactice și la concursul naţional, desfăşurat la Iaşi.
- Campanie națională privind respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea și informarea lucrătorilor în activitățile din domeniul construcțiilor.
Au fost efectuate un număr de 8 controale la 8 angajatori cu un total de 353 angajaţi, fiind constatate un număr de 26 neconformităţi, pentru care s-au dispus un număr de 26 măsuri şi 26 sancţiuni contravenţionale din care o amendă în valoare de 4000 lei şi 25 avertismente.
- Campanie națională privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, cu modificările și completările ulterioare.
Au fost efectuate acţiuni de control la un număr de 3 unităţi, fiind constatate un număr de 10 neconformităţi faţă de prevederile legale pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate un număr de 10 sancţiuni contravenţionale cu avertismente.
- Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2018, coordonat de către Comisia Europeană
Au fost efectuate acţiuni de control la 12 unităţi din domeniu, fiind controlate 78 produse, cu aplicarea a 10 sancţiuni contravenţionale cu avertismente verbale.
- Verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în unitățile de prelucrare primară a lemnului
Au fost efectuate acţiuni de control la 5 unităţi din domeniu, fiind constatate 15 neconformităţi faţă de prevederile legale pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 15 sancţiuni cu avertismente.
- Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mijlocii (50 – 249 lucrători)
Au fost selectate 49 unităţi mijlocii şi 11 unităţi mici la care a fost transmis chestionarul din anexa 1, acesta fiind transmis completat de către toate cele 49 unităţi mijlocii şi 7 unităţi mici, urmănd ca inspectorii de muncă să efectueze controale până în trimestrul IV inclusiv la unităţile selectate pentru control.
Valoarea totală a sancţiunilor aplicate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani serviciile Control Relaţii de Muncă şi Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul trimestrului II este de 438.500 lei.