O situație mai neobișnuită trenează de câțiva ani în comuna Stăuceni: statul plătește de două ori naveta cadrelor didactice!
Şi asta pentru că toţi angajaţii unei şcoli fac naveta de la oraş la comună, în timp ce alţi dascăli cu domiciliul în comună lucrează la şcolile din oraş.
Ana Maria Scutaru este directorul Școlii nr.1 din comuna Stăuceni, județul Botoșani. Și ea, ca și toți ceilalți colegi ai săi, face naveta zilnic, cu mașina personală, 15 km (dus-întors) pentru a ajunge la muncă și de la serviciu acasă.
Fără nicio excepție, toți angajații unității de învățământ sunt navetiști și scot bani din buzunar pentru transport pe care, la timp sau mai târziu, îi recuperează ulterior de la Primărie.
“Avem 34 de angajați și toți sunt navetiști, toți vin din oraș (nr. Botoșani)! Mergem cu mașina personală sau cu autobuzul. Cheltuim aproximativ 100 de lei lunar. Chiar dacă nu sau decontat la timp, am recuperat-o din urmă mereu. Nu pierdem foarte mult timp, pentru că nici distanța nu este foarte mare. Dar, trebuie să mergem la serviciu, nu?”, spune Ana Maria Scutaru
Primăria plătește, lunar, aproximativ 3.000 de lei pe naveta cadrelor didactice. Asa deși în comună există dascăli, dar care la rândul lor, fac naveta în alte părți, sau chiar în oraș.
“Consiliul Local decontează contravaloarea transportului acestor cadre didactice, și pentru că avem transport în comun la ore potrivite, dascălii maim erg și cu maxi-taxi, așa că am decis să decontăm contravaloarea unui abonament. Avem profesori în comună care fac naveta la Botoșani. Și ei, la rândul lor, primesc contravaloarea navetei de la școlile și liceeele respective. Statul cheltuie de două ori, asta e legea învățământului! Autoritata locală nu poat face nimic!” a declarat Cozmin Epuraș, primarul comunei Stăuceni.
Statul cheltuie de două ori, pentru că așa prevede legea învățământului. Repartizarea dascălilor pe posturi se face în funcție de notă și de locurile disponibile, spune inspectorul școlar general Mihaela Huncă.
“Posturile în sistemul de învățământ se ocupă prin concurs, conform metodologiilor în vigoare. Cadrele didactice au posibilitatea de a se pretransfera sau detașa în localitățile de domiciliu. Există mai multe etape și un calendar de mobilitate” Mihaela Huncă, inspector general IȘJ
Și aici contează, însă, nivelul de pregătire (nota obșinută la concurs) și posturile disponibile.
Astfel de situații există și în alte localități nu numai din județul Botoșani, dar și din țară.