LOCAL | Morţii din Botoşani primesc reţete compensate, cu care se plimbă pe la farmacii
Un control al Curţii de Conturi la farmaciile şi la medicii de familie botoşăneni a scos la iveală numeroase nereguli, posibile fraude şi multe ciudăţenii. Un bun exemplu sunt morţii care au primit reţete compensate şi, culmea, în baza acestora, au şi luat tratament de la farmacii. Şefii de la Casa Judeţeană de Asigurări, instituţia care ar trebui să aibă grijă cum se duc banii asiguraţilor din sănătate, se jură că nu ştiau de asemenea practici.
Dacă în toată lumea există legende cu morţii care merg sau morţii vii la Botoşani un control al Curţii de Conturi a dat peste morţii care primesc reţete compensate şi iau medicamente de la farmacie. Şi nu este o glumă.
Automat în baza acestor reţete, ulterior au fost luate şi medicamente de la farmacii. Cele mai multe reţete de acest gen au fost eliberate pe programe naţionale, pentru diabet sau cancer unde medicamentele sunt cele mai scumpe.
”Au fost validate nelegal prescripţii medicaleîn valoare estimată de 162.000 lei pe coduri numerice personale care au aparţinut unor persoane care erau decedate la data prescrierii cât şi la data eliberării medicamentelor, atât prin farmaciile cu circuit deschis cât şi cu circuit închis”, se arată în raportul Curţii de Conturi publicat joi la amiază.
Auditorii au făcut aceste constatări pentru perioada 2010-2012, iar prejudiciul total adus statului român de medici şi farmacii în care sunt incluse şi reţetele morţilor se ridică la peste 7 miioane de euro. La nivelul judeţului Botoşani, Casa Judeţeană de Asigurări care prin compartimentul control pe care îl are în organigramă ar fi trebuit să depisteze în patru ani de zile aceste nereguli şi inclusiv prejudiciul. Actualii şefi ai instituţiei ridică însă din umeri şi spun că nu erau în funcţie atunci când morţii din Botoşani au primit reţete compensate.
Mai mult decât atât dau asigurări că nu sunt multe cazuri şi că de fapt au murit cu reţeta la purtător aşteptând să le vină medicamentele. ”Aceste cazuri au fost înregistrate pe programele naţionale, acolo unde este vorba de sume mari de bani. Sunt şi cazuri în care erau persoane bolnave de cancer şi până a venit tratamentul au decedat. Iar reţeta a rămas ca fiind înregistrată. Nu sunt multe cazuri de acest gen”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani, Costel Lupaşcu.
Acesta dă vina şi pe sistemul informatic centralizat care nu dă roade deocamdată şi nu este foarte bine pus la punct. ”Sistemul integrat unic ar fi trebuit să avertizeze casa de asigurări în aceste condiţii. Mai are nevoie de îmbunătăţiri”, susţine Costel Lupaşcu
Citeste mai mult: adev.ro/n2sqcs