Un tablou dezolant poate fi văzut pe “lacul codrilor albaștri” de la Ipotești. Nuferii albi și galbeni care au recompus atmosfera din versurile eminesciene încep să moară, din cauza nivelului scăzut al apei din lacul alimentat doar din pânza freatică și din apa de ploaie.
“Apa a scăzut cu 1,5- 2 metri, nuferii au ajus cu rădăcinile la suprafață. Nu a fost niciodată așa. Lacul începe să sece, în coadă e deja mâlos. Suntem foarte aproape de o catastrofă ecologică. Dacă nu va ploua, vom vedea aici o mlaștină. Lacul va dispare!” spune directorul Memorialului ipotești, Miluță Jijie.
Consilierul de mediu Rocsana Davidoiu spune că o secetă prelungită ar putea avea efecte devastatoare asupra acestor plante.
“Seceta prelungită poate pune în pericol această specie! Acolo apa din lac este asigurată exlusiv din izvoarele aflate în pânza freatică și din apa de ploaie. Dacă nu plouă, e puțin probabil că nuferii se vor regenera!” spune Rocsana Davidoiu, consilier APM.
Autoritățile nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație și încearcă să găsească soluții pentru salvarea nuferilor de la Ipotești.
” Încercăm să găsim o variantă de a reactiva izvoarele din lacul daflat în amonte. dacă excavăm acolo și facem măcar un puț de mare adâncime, să dăm de apă, construim un canal și dirijăm apa căre lac. Acolo se fac investiții pentru că este un punct de atracție turistică, și trebuie să il salvăm!” a declarat Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Nufărul nu este singura specie afectată de secetă. În pericol sunt mai multe specii care trăiesc în zone umede, printre care rășinoasele și arinul negru.
“La Rezervaía de la Horlăceni am sembalat încă de acum doi ani că arinul negru este în pericol. Am găsit mai multe exemplare de arbori la pământ. Iar în acest an, situația este neschimbată. Nu s-au regenerat, pentru că pânza freatică este deficitară. Nu este apă în sol din cauză că nu a plouat, iar aceste specii preferă solul mlăștinos, zonele umede. Sunt efectele încălzirii globale, care pot cauza inclusiv migrația unor specii” a completat Rocsana Davidoiu.
One Comment