Aproape o mie de credincioși l-au prăznuit astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul municipiului Botoșani, în straie de sărbătoare, la biserica ce îi poartă hramul.
Tineri și bătrâni laolaltă au paricipat, mai bine de trei ore, la slujba oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
El a fost însoțit de Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi Prea Sfinţitul Visarion, episcop de Tulcea.
“Dăm slavă lui Dumnezeu că și în această sfânta zi de 23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Gheorghe, suntem împreună cu mila Celui de Sus. Este timp frumos, văd bucurie pe chipurile dvs., ne bucurăm și noi. Vom aduce cinstire celui care a fost și rămâne ocrotitor al Moldovei, al acestui oraș, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. “, a spus IPS Teofan.
După ce a cântat, împreună cu sutele de credincioși, “Hristos a Înviat!” și a împărtășit copiii care au asistat cu părinții lor la slujbă, ÎPS Teofan a evocat viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, exprimându-și speranţa că geniul Sfântului Gheorghe va prinde rădăcină şi în sufletele noastre.
“Vreau să îmi exprim bucuria de a fi acum, de sărbătoarea Sfintelor Paşti, că suntem încă în ambianţa sacră a Învierii Domnului, să fim aici în rugăciune, începând un şir frumos nădăjduiesc de evenimente care vor avea loc anul acesta în oraş, prin rugăciune în primul rând, dar şi prin alte momente pe care dorim să le trăim aşa cum se cuvine în numele Domnului şi al neamului de care facem parte. Nădăjduim în mila Dommnului că geniul Sfinţeniei Sale, al Sf. Mare Mucenic Gheorghe, va prinde puţină rădăcină şi în sufletele noastre. El este numit purtător de biruinţă şi dacă îl cinstim cum spune Sfânta Carte, să nu îl cinstim doar cu gura, să încercăm a prelua din viaţa lui ceea ce putem şi noi, la măsura noastră, împlini din cele pe care le-a împlinit el. Să avem grijă de noi înşine, unii de alţii, viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm, să o dăm neamului din care facem parte, familiei din care facem parte”, a spus în cuvântul său Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
ÎPS Teofan şi-a exprimat speranţa şi că Biserica Sf. Gheorghe va reprimi cununa pe care o merită.
“Cei care sunt în mănăstire să aibă grijă de voturile lor monahale, sărăcia, ascultarea şi curăţia. Cei care sunt în lume, de asemenea să aibă grijă de trei lucruri şi prin aceasta devin purtători de biruinţă. Bărbatul să se înţeleagă cu femeia lui, femeia să se înţeleagă cu bărbatul ei, să fie cinstiţi unul faţă de celălalt şi prin asta devin purtători de biruinţă. Să fie născători şi crescători de prunci, prin care orice om devine purtător de biruinţă şi acolo unde l-a aşezat viaţa, la munca pe care o desfăşoară pentru pâinea lui şi a celor din casă, bărbatul şi femeia să-şi asume responsabilitatea pe care o are, de preot, de preoteasă, de primar, de parlamentar, de ţăran, de muncitor. Cea de-a treia latură a asumării responsabilităţii înseamnă de asemenea purtător de biruinţă. Altfel, dacă nu avem grijă de familia noastră, dacă nu avem grijă de copiii noştri, dacă nu avem grijă de slujirea pe care o avem, fiecare, acolo unde ne-a aşezat Dumnezeu, degeaba spunem că Sfântul Gheorghe a fost, a dres, a făcut, purtător de biruinţă. Vom fi doar chimbale răsunătoare, cum spune Sfântul Apostol Pavel, adică zicem cu gura, dar cu fapta suntem foarte departe.
Nădăjduim în mila lui Dumnezeu că, prin căile pe care doar El le ştie, îşi va îndrepta privirea şi asupra Bisericii Sf. Gheorghe, ca să reprimească cununa pe care acest mare voievod Petru cel Mare, îl putem numi, şi distinsa sa Doamna Elena, ne-au lăsat atâtea lucruri minunate în oraş. Acest mare domnitor care a avut curajul să îl înfrunte pe cel după care dvs. vă tot uitaţi la televizor, Suleyman Mangnificul“, a spus ÎPS Teofan.
La Sfânta Liturghie au participat şi o parte dintre autoritățile locale.