Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani este parte semnatară a Planului teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2017/2018 şi, în temeiul art. 1 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, acţionează în sprijinul I.P.J. Botoşani pentru asigurarea unui climat corespunzător de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, desfăşurând activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale atât prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale în vigoare, cât şi prin desfăşurarea unor activităţi preventiv-educative şi de antivictimizare în instituţiile şcolare.
Activităţi pe linia prevenirii faptelor antisociale
În baza instrumentelor de cooperare dintre I.J.J. Botoşani şi I.P.J. Botoşani, unitatea are în responsabilitate 11 instituţii de învăţământ pe linia asigurării unui climat ridicat de ordine şi siguranţă publică în zona acestora, astfel – în municipiul Botoşani: Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, Liceul Tehnologic Petru Rareş, Liceul Tehnologic Elie Radu şi Şcoala Gimnazială nr. 2, în municipiul Dorohoi: Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza, Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu, Liceul Teoretic Regina Maria, Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuţă Şendriceni, în oraşul Darabani: Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir, iar în oraşul Săveni: Şcoala Gimnazială nr. 1 şi Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă.
Pentru anul şcolar 2017/2018 au fost încheiate acorduri de parteneriat cu toate unităţile de învăţămant din responsabilitate, în baza acestora fiind organizate şi desfăşurate activităţi preventiv-educative şi de antivictimizare a elevilor. Personalul desemnat din cadrul unităţii a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar la toate cele 11 unităţi de învăţămant din responsabilitate.
În baza documentelor cadru pe linia activităţilor de prevenire a faptelor antisociale, activităţile preventiv-educative care se desfăşoară la unităţile de învăţamant se subscriu celor 3 direcţii de acţiune specifice mediului şcolar, pentru fiecare direcţie fiind în desfăşurare câte o campanie de prevenire, după cum urmează:
- Prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ – Campania Şcoala în siguranţă!
- Prevenirea delincvenţei juvenile – Campania Adolescenţă fără delincvenţă!
- Prevenirea consumului/comercializării de substanțe interzise în rândul elevilor – Campania Fii conştient, nu dependent!
În perioada supusă analizei, personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani a desfăşurat 51 de activităţi preventiv – educative şi de antivictimizare cu participarea a 1410 elevi, în cadrul campaniilor de prevenire susmenţionate, astfel:
– Campania Şcoala în siguranţă! : 31 de activităţi preventive cu participarea a 720 de elevi;
– Campania Adolescenţă fără delincvenţă! : 19 activităţi cu participarea a 665 de elevi;
– Campania Fii conştient, nu dependent! : 1 activitate cu participarea a 25 de elevi.
În luna noiembrie, Consiliul Judeţean Botoşani a pus la dispoziţia unităţii un număr de 3000 materiale informative constând în pliante, afişe, semne de carte şi calendare de buzunar, materiale care au susţinut în mod eficient derularea activităţilor preventiv-educative şi de antivictimizare a elevilor.
Asigurarea climatului de ordine şi siguranţă în zona unităţilor de învăţământ
În perioada analizată, personalul operativ al unităţii a acţionat în incinta şi în zonele adiacente instituţiilor de învăţămant din resposabilitate, cu un efectiv total, în medie, zilnic, de 11 jandarmi, constituiţi în echipe/patrule auto de intervenţie, care au acţionat pe traseele de afluire/defluire a elevilor şi personalului didactic, în intervalele orare în care încep sau finalizează activităţile didactice, având ca obiectiv prioritar prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la procesul de învăţămant. Din cadrul echipelor/patrulelor auto de intervenţie de la nivelul subunităţilor de ordine publică s-a constituit un număr de 403 patrule cu 1217 jandarmi care au acţionat în zona instituţiilor de învăţământ, reieşind o medie zilnică de aproximativ 5 patrule.
În perioada octombrie – noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoşani s-a desfăşurat Festivalul Concurs Toamna Bobocilor, ediţia a XXIV-a, ce a presupus desfăşurarea a 10 spectacole la care au participat elevi de la liceele din municipiul Botoşani, unitatea noastră monitorizând buna desfăşurare a spectacolelor. Totodată, au fost asigurate măsurile de ordine publică la 3 spectacole Balul bobocilor organizate de liceele din municipiul Dorohoi şi oraşul Săveni.
În vederea completării şi întăririi dispozitivului de ordine publică, au fost planificate, organizate şi executate 3 acţiuni punctuale în zona instituţiilor de învăţămant preuniversitar din municipiul Botoşani. Pe timpul executării misiunilor de asigurare a climatului de ordine şi siguranţă publică în zona instituţiilor de învăţământ, în perioada analizată a fost constatat un număr de 12 contravenţii, din care 10 la Legea nr. 61/1991, 1 contravenţie la Legea nr. 349 din 2002 şi 1 contravenţie la O.U.G. nr. 55 din 2002, fiind aplicate 5 amenzi în valoare de 3550 lei şi 7 avertismente.
Unităţile de învăţămant din responsabilitatea unităţii sunt prevăzute cu amenajări şi mijloace tehnice care asigură un grad sporit de siguranţă, respectiv sunt împrejmuite cu gard, zona este ilumintă public, sunt asigurate permanent cu pază umană şi sunt dotate cu sistem de supraveghere video în interior şi pe exterior.
Pentru semestrul II al anului şcolar 2017/2018, inspectoratul va organiza campaniile Şcoala în siguranţă! în perioada 05-09.03.2018, Adolescenţă fără delincvenţă! în luna aprilie şi Fii conştient, nu dependent! în luna mai.