Local
LOCAL | Mirela Saucă: “Trăim în țara în care există oameni nevoiți ca, după o lună de muncă, să mai aducă bani de acasă pentru a-și plăti dările la stat”
De mai bine de un an, destinele țării sunt în mâinile discreționare ale alianței PSD-ALDE, care a obținut puterea făcând promisiuni care au depășit de departe limitele credibilului și a oricăror realități existente.
După un an de la preluarea acestei puteri, inclusiv pe plan local ne așteptam la un bilanț al guvernării.
Cum cei care reprezintă acum puterea nu au realizat și făcut public un astfel de bilanț, mi-am permis să fac eu un inventar al „mărețelor” realizări ale PSD-ALDE, astfel:
– trei guverne, unul mai neputincios și mai neperformant ca altul, puse exclusiv în slujba intereselor unor persoane din conducerea politică a aliantei;
– miniștri cu carențe grave de educație și competențe, care nu fac un gest fără indicație clară de la partid;
– legile haosului fiscal, al cărui rost nu l-a înțeles nimeni și pe care nici macar cei care le-au conceput nu știu cum să le pună în aplicare;
– legile de politizare și subordonare a justiției, una dintre marile lor mize politice și, mai ales, personale, care au scos sute de mii de oameni în stradă;
– legea salarizării unitare, care a creat discrepanțe mai mari și mai greu de îndreptat decât cele care se doreau corectate.
Am ajuns, din nefericire, să trăim vremuri în care – exact ca în primii ani ai regimului instaurat la noi, după al Doilea Război Mondial, de Stalin – agramații și repetenții s-au făcut politicieni versați, iar urmăriții penal și condamnații fac legi în statul român.
Trăim în țara în care există oameni nevoiți ca, după o lună de muncă, să mai aducă bani de acasă pentru a-și plăti dările la stat. Asta în timp ce clientela politică, adesea prezentând diplome obscure și cu experiență doar în activitatea mondenă de pe Facebook, este răsplătită cu funcții bine plătite.
Trăim, din păcate, vremuri în care s-au produs deliberat mari rupturi între diverse categorii sociale. Tineri contra bătrâni, angajați din privat contra bugetari, mediul de afaceri contra stat.
Aceste rupturi, provocate conștient de puterea actuală, reprezintă o adevărată dramă, o lovitură dată României, cu repercusiuni extrem de grave pe termen mediu și lung. Pentru că rănile provocate de PSD astăzi foarte greu se mai pot vindeca în timp.
Tot acest rău a fost și este făcut de politicienii care, invocând un număr de voturi, consideră că-și pot permite orice, că pot pune pumnul în gură unor categorii de cetățeni, că pot sufoca justiția, că pot crea pârghiile prin care banii statului să devină banii lor, că pot smulge banii din mâna cetățenilor de bună-credință și să și-i însușească pentru ei și pentru armata lor de votanți de serviciu, care le asigură puterea.
Da, pentru că asta a făcut PSD, a segmentat populația! Pe de-o parte sunt votanții de serviciu, care sunt favorizați vizibil, și, pe de altă parte, sunt cetățenii care nu au votat cu PSD și care acum sunt pedepsiți, prin legi aspre și inechitabile, pentru alegerea lor politică și pentru faptul că, într-o țară democratică, au ales să-și exercite un drept fundamental liber și conform propriilor credințe.
Comunități întregi sunt pedepsite prin privarea de resurse, vinovate fiind că au ales un primar care nu e membru PSD sau ALDE. Ce vină au oamenii din satele, comunele sau orașele cu primari PNL?! De ce nu au dreptul să beneficieze de investiții în drumuri, unități medicale, școli renovate, iluminat public ș.a.m.d.?! Ei nu sunt tot cetățeni ai acestei țări?!
Nu s-a investit, nu s-a construit, nu s-au făcut proiecte europene, nu s-a finanțat cercetarea, nu s-au reformat învățământul și sănătatea, pentru că o țară în sărăcie e mai ușor de controlat și manipulat, iar banii cheltuiți pentru a finanța nemunca au eficiență electorală mai mare pentru puterea actuală.
Aceasta e România profundă, România reală de astăzi în care am ajuns să trăim și pe care ar trebui s-o lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri. Aceasta-i România pe care PSD-ALDE ne-o oferă.
Din păcate, și la nivelul județului lipsa realizărilor este mai mult decât evidentă, pentru că, deși sunt membru al Consiliului Județean, nu pot să amintesc nici un mare proiect promovat, eventual și realizat de actuala echipă din fruntea conducerii instituției.
Domnule președinte, în afară de a împărți bani din buget discreționar, pe criterii politice, vă rog să ne dați un singur exemplu de proiect de anvergură pe care l-ați demarat și materializat în interesul locuitorilor acestui județ!
La dumneavoastră funcționează doar forța de inerție, rutina și hazardul. Cam așa pot defini activitatea dumneavoastră administrativă în fruntea județului de la alegere și până astăzi. Dar încă mai aveți timp să schimbati ceva în modul dumneavoastră de lucru, domnule președinte, deși cred, totuși, că speranțele noastre de mai bine sunt deșarte.
Stimați colegi, de un lucru trebuie să ținem cont cu toții, un lucru pe care nu trebuie să-l uităm nici măcar o secundă: noi, politicienii, suntem în slujba cetățenilor!
Ei, prin votul lor, ne-au acordat încredere, iar noi, prin acțiunile noastre, trebuie să ne ridicăm la nivelul încrederii acordate. Acest lucru, însă, nu ne face intangibili.
Stimați colegi, dacă ne vom uita atent în istoria recentă a României, vom constata că democrația noastră, așa firavă cum e ea, le-a adus politicienilor puterea, dar le-a și luat-o, pentru că oricâte eforturi s-ar face pentru a adormi conștiința publică, ea va continua să se manifeste cu vehemență, iar cu cât politicienii o vor trata cu mai multă desconsiderare, cu atât ea va deveni mai puternică.