Local

LOCAL | Membrii proiectului “Cartea unește inimi” prezenți la conferința ,,Postul – primăvara sufletului” – FOTO

Marți, 13 martie 2018, începând cu orele 14. 30 în parohia Nașterea Maicii Domnului din localitatea Satu Mare, raionul Herța, Ucraina, cu binecuvântarea ÎPS Meletie al Cernăuțiului și la inițiativa părintelui paroh Igor Andronachi a avut loc conferința cu tema  Postu l- primăvara sufletului. Reprezentanți ai Mitropoliei Cernăuțiului, ai Consulatului României din Cernăuți, ai Societății Bibliotecarilor Bucovineni, ai proiectului transfrontalier Cartea unește inimiai Școlii din localitate, precum și domnul primar și preoți din localitățile din apropiere au conferențiat pe parcursul a două ore pe tema postului. Din partea proiectului transfrontalier Cartea unește inimi au participat domnii Postolachi Vasile, profesor de Religie Ortodoxă și Moga Marius, profesor de Educație Fizică, ambii profesori la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut. Domnul profesor Postolachi Vasile a prezentat perspectiva biblică despre post.
După primirea invitaților în frunte cu preacuviosul părinte Nichita, secretar al Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei, părintele paroh, Igor Andronachi a deschis conferința cu un cuvânt despre importanța postului în viața creștinului și mai ales a Postului Mare ,,prin care ne pregătim să ne facem părași Învierii Domnului”.
Preacuviosul părinte arhimandrit Nichita, secretarul Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei, a dat citire cuvântului pastoral al Mitropolitului Meletie care din binecuvântate pricini nu a putut fi prezent. Scrisoarea pastorală oglindește dragostea pe care o are față de păstoriții Sfinției sale.
Preacucernicii părinți Pavel, blagocinul raionului Herța și Mihail Moisei, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din satul Forosna au continuat să vorbească despre semnificația și importanța postului în viața noastră, actualizând învățătura despre post la provocările zilelor noastre.
În discursul său, domnul consul, Edmond Neagoe, de la Consulatul României din Cernăuți a îndemnat ca în această perioadă să ne aducem aminte de cei trecuți la Domnul și de asemenea și de martirii de la Lunca, cărora le-a dedicat și o emoționantă poezie.
Amintind de tradițiile locale legate de post, domnul primar, Dumitru Lupu, și-a încheiat discursul cu un exemplu practic legat de post:  cerând iertare consătenilor dacă în vreun fel i-a supărat.
În cuvântul său, despre Postul în Sfânta Scriptură, domnul Postolachi Vasile, profesor de Religie la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și inițiatorul proiectului transfrontalier, Cartea unește inimi, a atras atenția că în post nu trebuie să ne rezumăm doar la abținerea de la diferite mâncăruri ci trebuie să îl completăm și cu fapte vrednice: iubirea aproapelui, pocăință și rugăciuni și totodată să nu renunțăm la postul trupesc sub pretextul că îl ținem pe cel sufletesc.
Doamna Iulia Airinii, profesoară de limba română la Școala Medie de Cultură Generală din localitatea Satu Mare a vorbit despre importanța postului, accentuând importanța postului sufletesc în viața noastră, fără de care înfrânarea la alimente nu ar avea nicio valoare.
În discursul său, domnul Vladimir Acatrini, istoric și președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, a făcut un excurs în viziunea medievală despre importanța postului, arătând că și atunci postul ocupa un loc important în viața strămoșilor noștri.
Doamna Maria Mihailovna Buga, director a Școlii Medii de Cultură Generală din Satu Mare a analizat detaliat cele patru posturi mari din Biserica Ortodoxă, punctând istoricul și importanța lor. Doamna Livia Pompaș, șefa de studii a Școlii din Sat a vorbit pe larg despre frumusețea Canonului cel Mare, al lui Andrei Criteanu precum și despre slujbele Postului Mare și particularitățile lor. Ca o încununare a acestora, doamna Apetroi Alexandrina, profesoară de limba ucraineană la Școala mai sus menționată, a vorbit despre importanța săptămânii mari atrăgând atenția că această săptămână trebuie să fie îndreptată și închinată lui Dumnezeu și nu celor lumești.
Și cum postul privește și trupul, părintele paroh Igor Andronachi a vorbit despre beneficiile surprinzătoare pe care le are postul asupra trupului.
Menționăm de asemenea că frumoasele discursuri ale celor prezenți au fost intercalate de cântări bisericești specifice acestei perioade inonate de către corul Parohiei Nașterea Maicii Domnului, având ca dirijor pe doamna Apetroi Alexandrina.
Conferința s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire al părintelui paroh, adresat tuturor celor prezenți.
A fost o frumoasă experiență de liniște și hrană sufletească. Dincolo de peripețiile legate de drum, dragostea cu care ne-au primit cei prezenți în frunte cu părintele paroh, Igor Andronachi, un om plin de dăruire, a fost imensă, drept pentru care le adresăm un sincer: Mulțumesc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page