La Târgul de produse tradiționale de anul acesta, care se află astăzi în ultima zi de prezentare, s-a făcut remarcată o botoșăneancă pasionată de …tărtăcuțe. Mihaela Urieșu, o femeie volubilă și inimoasă, cu un simț pronunțat al umorului, se declară pasionată de dovleceii ornamentali. În ultimii zece ani a învățat să controleze soiurile, să direcționeze ,,albinele” pentru polenizare, cum îi place să glumească. Mamă a doi copii și opt nepoți, botoșăneanca își ocupă timpul pensiei cu o pasiune care i-a adus celebritatea la târgurile de profil din Moldova.
,, Am venit cu produse care îmi plac mie, tărtăcuțe, dovlecei ornamentali, care crescut în grădina mea. Am multă atenție pentru că am tendința să se corcească.. Nu-și păstrează forma și culoarea..Albina circulă..Trebuiesc puse cu o anumită tactică, trebuiesc și prășite…că dacă sunt erbicidate nu se fac. Merge și în cultură intercalată, cu porumb , cu altceva..Le țin din plăcere..că mai vând, că nu vând, mă fascinează.
Este un produs de sezon ..și o fac din pasiune. Mă invită de la Camera Agricolă pentru că nu am imitat pe nimeni, sunt unicat.Aleg și eu produsele care sunt reușite pe curpen. Cele nereușite merg la animale, la furajare, dar cu cele mai frumoase merg la expoziție”, a povestit Mihaela Urieșu. Ea îndeamnă pe oricine are posibilitatea să cultive pământul să introducă și cultura dovleceilor ornamentali.
,,Cine are o bucățică de pământ, îndemn să cultive, pentru că uite ..cum spunem noi..acesta porcesc..sămânța este bună în anumite tratamente. Apoi dovleceii plăcintari..sau chiar cel furajer..toate soiurile sunt bune.
Eu cultiv de mulți ani, dar ca să selecționez și să am așa o varietate cam 10 ani. Am participat și la Popăuți..și la Iași.. pentru că nu este concurență..Dacă m-ar invita la București m-aș duce să vadă și ei ce se cultivă la noi în Botoșani..”, spune zâmbind Mihaela Urieșu, care de curând a ținut lecție de agricultură al un târg de profil din Iași. ,, La Iași au adus elevi de la școală și le-am arătat că se pot desena pisicute și altele pe o tărtăcuță.. Pentru doi sau trei lei le-am arătat material didactic. Un băiețel chiar a zis ca vrea să se facă agricultor când crește mare pentru ies produse frumoase”, a mai spus botoșăneanca.
Mihaela Urieșu este o producătoare foarte respectată în branșă, dar nu numai. În familia sa este foarte iubită de copii și nepoți, tocmai pentru atitudinea împăciuitoare. În familia lărgită are ,, trei parafe de medici URIEȘU”, cum îi place să se exprime, dar și un preot înfrăgit în municipiul Botoșani.
Woow, woow, woow, buna ziua !Va multumesc din suflet pt acest articol. Aici e vorba de arta adevarata ! Trebuie sa pui mult suflet in ceea ce faci, sa ai asemenea rezultate ! O minunatie, aceste tatarcute.Este o adevarata munca si cercetare in promovarea originalitatii. FELICITARI pt aceasta doamna si pt.sensibilitatea ei sufleteasca. Va multumesc din suflet pt.ca mi-ati dat ocazia sa o vad pe Mihaela dupa 38 ani !!! Am fost colege de scoala si f bune prietene. Roata vietii ne-a despartit, iar acu o revad !!! ( eu locuiesc in Suceava ). Ce miracol !! Ii doresc succes in continuare si multa fericire alaturi de frumoasa ei familie ! Te pup Mihaela, draga si astept cu nerabdare o intalnire cu tine si cu “tatarcutele tale ” !