AgriculturaImportantLocal

LOCAL | Mai multe animale din Bobulești au fost contaminate cu BTV – Boala limbii albastre

11 focare de infecție cu boala limbii albastre au fost înregistrate, recent în mai multe gospodării din comuna Bobulești, orașul Ștefănești din județul Botoșani.

Potrivit directorului DSVSA Botoșani, Minodora Vasiliu, 8 dintre acestea au fost confirmate, iar pentru alte 3 se așteaptă rezultatele analizelor de laborator.

Avem 8 focare pozitive în 8 exploatații non-profesionale și încă 3 suspiciuni de focare în tot atâtea exploatații.

Buletinele de analize sunt trimise la Suceava pentru confirmarea pozitivității și așteptăm rezultatele.

S-au făcut verificări pe zona de protecție, pe o rază de 20 de km în jurul focarului s-a făcut inspecție clinică de toți medicii veterinari, au fost verificate aproape toate animalele care sunt receptive la boală…  a fost o acțiune de amploare. Nu avem și alte semnalmente, nu există alte suspiciuni la inspecția clinica și sperăm să nu mai avem. Având în vedere vremea, cazurile de dozaj ar trebui să dispară.

Lucrurile sunt sub control, în procedură. Nu am înregistrat morbiditate în niciunul dintre focare, nu este o problemă care să creeze panică în rândul populației pentru că boala nu se transmite de la om la om, ci de la animal la animal prin înțepătura de țânțar. Este doar o problemă care produce pagube economice, datorate costurilor eradicării bolii, pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

Animalele au fost izolate și se află sub tratament, iar adăposturile au fost dezinfectate.

“Proprietarii de ferme trebuie să facă dezinfecția adăposturilor.să își verifice foarte bine animalele . La orice semnalment: stare de apatie (a bovinelor, ovinelor sau caprinelor ) scăderea lactației sau plăgi la nivelul mamelelor să se adreseze medicilor veterinari. “ a recomandat șeful DSVSA.

Acestea sunt primele cazuri înregistrate în acest an. Alte două focare au mai fost descoperite, anul trecut, la Românești.

Boala limbii albastre afecteaza in principal oile, vacile si caprele. Imediat ce contacteaza virusul, acestea nu se mai pot misca si nici sa manance. Slabesc mult si, pentru a nu se raspandi virusul, trebuie imediat sacrificate. Maladia limbii albastre nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea oamenilor. Carnea si produsele lactate de la animalele bolnave pot fi consumate fara restrictii.
Boala a fost cunoscuta inca din a doua jumatate a secolului trecut, odata cu intensificarea cresterii oilor merinos in Africa de Sud. Ulterior, boala este semnalata in Cipru, Turcia, Israel, Portugalia, Spania, Pakistan, Australia, Bulgaria, Grecia, etc.

Boala limbii albastre sau febra catarala a oilor este o boala infectioasa intalnita cu precadere la oi, caracterizata prin inflamatia catarala sau ulcero-necrotica a mucoasei nazale, bucale si a bureletului coronanian.

Etiologie
Agentul cauzal este un virus din familia Reoviridae, transmis de insecte din genul Culicoides.

Caractere epidemiologice
In conditii naturale sunt receptive ovinele si mai putin caprinele si taurinele. Sursele de infectie sunt reprezentate de animalele bolnave sau cele trecute prin boala, precum si de insectele care s-au hranit cu sangele animalelor bolnave. In organismele animalelor trecute prin boala virusul persista pana la 4 luni.

Boala limbii albastre Bluetongue 2

Transmiterea se realizeaza de regula pe cale indirecta prin intermediul insectelor hematofage, transmiterea directa de la animal la animal jucand un rol neglijabil.

Boala are un caracter sezonier, este frecvent intalnita spre sfarsitul verii in regiunile ploioase si cu terenuri irigate, cand numarul insectelor hematofage este in crestere. Odata cu disparitia acestor insecte boala dispare, dar reapare in sezonul urmator datorita rezistentei mari a virusului la animalele trecute prin boala si in insecte.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page