Ministerul Energiei are ca prioritate definirea consumatorului vulnerabil, întrucât sistemul actual, în care toți consumatorii casnici de energie plătesc prețuri reglementate sub cele de piață, nu este o soluție durabilă pe termen lung, a declarat vineri Cristian Bușu, secretar de stat în cadrul ministerului de resort.
„Ministerul Energiei, după cum am precizat în planul strategic publicat la mijlocul lunii ianuarie, are ca prioritate legislativă definirea consumatorului vulnerabil și a consumatorului protejat, în context european. Ca principii, trebuie să se înțeleagă că sărăcia energetică este o chestiune strâns legată de sărăcie în general și de politicile sociale ale statului. Considerăm că subvenționarea energiei prin prețuri reglementate sub prețul de piață către toți consumatorii casnici nu este o soluție durabilă pe termen lung. Creează atât inechități — toți consumatorii trebuie protejați în mod egal, cât și ineficiență economică”, a spus Bușu, prezent la conferința de lansare a Aspen Energy Lab.
El a subliniat că, din moment ce vorbim de o piață unică de energie, teoretic, consumatorii vor putea să-și aleagă un furnizor de energie din ce țară doresc. „În acest context, trebuie să vorbim și de linii comune pentru protecția consumatorilor, obligații de informare din partea furnizorilor, de reeșalonare a plăților pe principii comune”, a adăugat oficialul ministerial.
Potrivit acestuia, termenul de 15 septembrie, asumat de Ministerul Energiei pentru finalizarea Strategiei Energetice 2016 — 2030, cu perspectiva anului 2050, va putea fi atins fără niciun fel de problemă.
Sursa: realitatea.net