LOCAL | Locuinţă distrusă într-un incendiu, la Dorobanţi
O familie din satul Dorobanţi, comuna Nicşeni, a rămas fără locuinţă, în urma unui incendiu izbucnit în această dimineaţă, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. În momentul producerii evenimentului, proprietarul era în casă. Când a descoperit că îi arde locuinţa, acoperişul era deja cuprins în totalitate de flăcări. Vântul, care sufla cu peste 40 de km pe oră, a favorizat extinderea incendiului la mansarda din lemn şi bunurile din interiorul casei. Solicitaţi să intervină, pompierii botoşăneni s-au deplasat la faţa locului cu trei autospeciale cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD.
La sosirea gărzii de intervenţie, ardea întreaga locuinţă, existând pericolul de propagare a flăcărilor la o altă casă, situată la cca. patru metri distanţă. Proprietarul, în vârstă de 48 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD şi transportat la spital, întrucât a suferit un atac de panică şi arsuri superficiale la mâini.
Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit patru ore şi jumătate. Valoarea pagubelor a fost estimată la cca. 150.000 de lei. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de cca. 60.000 de lei.
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.
Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să asigure protecţia termică faţă de acestea. Coşurile, indiferent de construcţia lor, trebuie curăţate de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.