Comuna Leorda va fi prima din judeţul Botoşani care va beneficia de alimentare cu gaz metan.
După 4 ani de demersuri, administraţia locală a primit aviz favorabil din partea Transgaz pentru aducţiunea de gaz pe terioriul comunei.
Conducta, construită în 1962, este amplasată la o distanţă de 700 de metri de localitate. Aceasta alimentează oraşele Dorohoi şi Bucecea şi, de mai bine de 55 de ani, traversează zeci de localităţi care, paradoxal, nu beneficiază de această utilitate.
Socilitări au existat dintotdeauna, autorităţile au făcut demersuri, însă avizul este extrem de greu de obţinut. Una dintre cele mai importante condiţii, greu de îndeplinit, este ca pe teritoriul comunei să existe consumatori mari, nu doar clienţi.
Norocul a fost de partea coumunei Leorda, unde există Căminul de bătrâni, unităţi de învăţământ dar şi un mare investitor, datorită căruia furnizorul de gaz a acceptat aducţiunea.
“Am făcut extrem de multe solicitări şi la Guvern şi la Ministerul Dezvoltării. Şi eu şi predecesorii mei. Până acum ni s-a spus că nu îndeplinim condiţiile, adică nu avem mari consumatori. De 4 ani tot bat la uşile lor şi iată că în luna noiembrie am primit aprobarea de racordare la magistrală. Ni se cer 250.000 de lei pentru a famce racordarea comunei la gaz, după care trebuie să facem un contract de distribuţie cu o firmă de profil. Acum avem noroc de ferme, crescătoria de porci, centrul de asistenţă socială, aşa că avem şi consumatori industriali.” a declarat primarul Ştefan Dulgheru.
Edilul speră că de la 1 septembrie comuna Leorda va fi branşată la magistrala de gaz metan.
“Întodeauna gândeam că gazul la Leorda este un Science Fiction. Nu speram, pentru că veneau mereu avize negative. Norocul şi fericirea noastră că investitorul de la Vaslui (Avicola) a promis că va face instalaţia pe banii lui şi apoi va dona investiţia Primăriei. Este interesul lui să aibă această utilitate şi al nostru să aibă şi oamenii gazul mult aşteptat.” a adăugat primarul Ştefan Dulgheru.
Teritoriul judeţului Botoşani este traversat de două magistrale de gaz metan: Hârlău – Botoşani şi Bucecea- Siret. Nicio localitate limitrofă acestor magistrale nu este racorată la gaz, cu exceptia municipiilor Botoşani şi Dorohoi şi a oraşului Bucecea.
Lipsa utilităţilor este una dintre cauzele pentru care investitorii nu dezvoltă afaceri în mediul rural, dar nici în cele 4 oraşe europene, dar fără gaz.
Un proiect de extindere a reţelei de gaz a fost semnat şi pentru comuna Răchiţi.
“La Răchiţi se discută de 6 ani de racordarea la conducta de gaz metan. Autorităţile au făcut eforturi deosebite cu drumuri la Bucureşti, cu documentaţii depuse, dar nu au reuşit să deschidă partida de gaz metan. Nu am nicio explicaţie, nu ştiu care este strategia celor care dau aprobările sau a celor care prestează acest serviciu. Extrem de multe comune limitrofe ar putea să se racordeze la cele două magistrale” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.