Secţia de Limbi Străine a Bibliotecii Botoşani, a fost, astăzi, gazda unui un eveniment special.
“America de atunci, România de acum – Viaţa într-o democraţie tânără, neconsolidată şi lacomă” este titlul conferinţei susţinute de Walker FRAHM, absolvent al Universităţii din Washington, bursier Fulbright, specializat în sociologie.
“Discutăm cum putem să fim implicaţi într-o democraţie mai ales într-o democraţie la început, cum este România. Şi fac comparaţie între cum era America acum 200 de ani şi cum este România azi. Partea uşoară era atunci să ne câştigăm libertatea, iar partea dificilă, care a durat mult mai multă vreme şi a presupus mai multă implicare, era partea de a guverna, de a învăţa cum să participăm. Tot aşa se întâmplă în ziua de azi în România.
Cred lumea de aici trebuie să se implice mai mult, să facă parte din România, să nu şi dorească toată lumea să plece şi să rămână în străinătate, ci să le pese lor de cultura românească, de viitorul ţării şi să se implice cum pot în procesul democratic.
România se schimbă spre bine. Am călătorit mult din 2005, de când am venit aici prima dată, şi am văzut că România este o ţară primitoare, cu un popor de oameni harnici, că este o ţară bogată care merită eforturi mari şi credinţă mare.” a declarat Walker FRAHM.
Într-o manieră degajată, conferinţa la care au asistat elevi de liceu a combătut cinismul şi critica la adresa democraţiei din România, încurajând implicarea civică. Discursurile au fost însoţite de imagini din arta angajată. Participanţii au avut ocazia rară de a asista la o mică lecţie de istorie şi civism, printr-o paralelă extrem de interesantă între perioada Revoluţiei Americane şi perioada contemporană a României.