Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani a decis, miercuri, ca un teren cu o suprafaţă de 26.045 de metri pătraţi din extravilanul comunei Mihai Eminescu, pe care se află şi lacul cu nuferi, să treacă din administrarea CJ Botoşani în cea a Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu”.
Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu” este o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Lacul a ajuns în patrimoniul public pe 20 decembrie 2013, după mai bine de trei ani de negocieri cu proprietarul domeniului, medicul veterinar Dorin Vasiliu, căruia i-a fost retrocedat în 1991, odată cu pădurea din jur.
Consiliul Judeţean Botoşani a cumpărat lacul de la Ipoteşti după mai multe negocieri care au fost tergiversate de-a lungul timpului din cauză că cele două părţi nu s-au înţeles asupra preţului.
Iniţial Consiliul Judeţean a oferit suma de 75.600 de lei pentru lacul cu nuferi, însă proprietarul nu a acceptat suma, astfel încât s-a ajuns la un proces.
Anul trecut, în urma unor expertize de evaluare a proprietăţii, instanţa Tribunalului Botoşani a stabilit o valoare de 200.000 de lei.
Cu această sumă au fost achiziţionate un imobil de 26.045 metri pătraţi, din care lacul reprezintă o suprafaţă de 12.241 de metri pătraţi, 2.924 mp reprezintă căile de acces, iar restul de 5.930 de metri pătraţi reprezintă pădurea.
Conducerea CJ a anunţat că intenţionează să acceseze un proiect cu fonduri europene pentru amenajarea zonei în vederea exploatării din punct de vedere turistic.
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, i-a cerut primarului comunei Mihai Eminescu,Aneta Gireadă, să urgenteze demersurile, începute încă din anul 2010, pentru preluarea drumului de exploataţie forestieră din pădurea de la Ipoteşti aferentă lacului cu nuferi şi aflată pe teritoriul localităţii.
Lacul cu nuferi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Botoşani. Situat la patru kilometri de casa memorială de la Ipoteşti şi la 15 kilometri de municipiul Botoşani, în pădurea Baisa, acesta a constituit sursa de inspiraţie pentru mai multe poeme scrise de poetul Mihai Eminescu.