Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani este parte semnatară a Planului teritorial comun de acţiune – cadru pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2018-2019 şi, în temeiul art. 1 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, acţionează în sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani pentru asigurarea unui climat corespunzător de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, desfăşurând activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, atât prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale în vigoare, cât şi prin desfăşurarea unor activităţi preventiv-educative şi de antivictimizare în instituţiile şcolare.
I.J.J. Botoşani are în responsabilitate nouă instituţii de învăţământ pe linia asigurării unui climat ridicat de ordine şi siguranţă publică în zona acestora, respectiv în municipiul Botoşani: Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, Liceul Tehnologic Petru Rareş, Liceul Tehnologic Elie Radu şi Şcoala Gimnazială nr.2; în municipiul Dorohoi: Şcoala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza, Şcoala Gimnazială Mihail Kogălniceanu şi Liceul Teoretic Regina Maria; în oraşul Darabani: Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir şi în oraşul Săveni: Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă.
Personalul desemnat din cadrul unităţii a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar la toate cele nouă unităţi de învăţământ din responsabilitate, iar în anul şcolar care tocmai a început, inspectoratul va desfăşura campanii de prevenire a faptelor antisociale la unităţile de învăţamânt, campanii care se subscriu celor trei direcţii de acţiune specifice mediului şcolar, pentru fiecare direcţie urmând a se desfăşura câte o campanie de prevenire, astfel:
1.Prevenirea violenţei – Campania ,,Şcoala în siguranţă!”
2.Prevenirea delincvenţei juvenile – Campania ,,Adolescenţă fără delincvenţă!”
3.Prevenirea consumului şi comercializării de substanțe interzise în rândul elevilor – Campania ,,Fii conştient, nu dependent!”
Pe parcursul anului şcolar, personalul operativ al unităţii va acţiona în incinta şi în zonele adiacente instituţiilor de învăţământ din resposabilitate, pe traseele de afluire/defluire a elevilor şi personalului didactic, în intervalele orare în care încep sau se finalizează activităţile didactice, având ca obiectiv prioritar prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă al participanţilor la procesul de învăţămant.
Unităţile de învăţământ din responsabilitatea unităţii sunt prevăzute cu amenajări şi mijloace tehnice care asigură un grad sporit de siguranţă, respectiv sunt împrejmuite cu gard, zona este ilumintă public, sunt asigurate permanent cu pază umană şi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video în interior şi pe exterior.