Este sezonul vacanțelor și deplasarea cu mașina în sau din România este una dintre soluțiile cele mai des întâlnite. Dar uneori se întâmplă ca mașina cu care alegem să mergem în concediu să nu ne aparțină în acte. Poate fi mașina de la firmă, un automobil împrumutat sau închiriat. Vă prezentăm, ce acte sunt necesare pentru a trece granița și alte recomandări ale Poliției Române de Frontieră:
Conform informațiilor transmise de PFR, în cazul în care vă aflati la volanul unui mijloc de transport, care nu vă aparține, proprietarul v-a împrumutat mașina și nu vă însoțește în excursie, mașina este în leasing, etc. pe lângă documentele mașinii, trebuie să aveți asupra dumneavoastră o procură legalizată din partea proprietarului sau a firmei de leasing, în care se exprimă acordul pentru efectuarea călătoriei în străinătate.
Atenție! Poliția de Frontieră Română nu solicită conducătorului auto documente din care să reiasă raporturile juridice dintre acesta și proprietarul mijlocului de transport, procura nu este necesară la controlul de trecere a frontierei, ci pe teritoriul statelor unde vă deplasați.
Care sunt documentele necesare pentru controlul vehiculelor la trecerea frontierei?
La controlul de frontieră, alături de cartea de identitatea sau pașaport și permisul de conducere, trebuie să prezentaţi pentru autoturismul pe care-l conduceti, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia şi Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA.
Institutiile abilitate să vă solicite aceste documente sunt cele cu atribuţii de control la trecerea frontierei, precum şi cele cu atribuţii privind respectarea regimului circulaţiei rutiere.
Este posibilă prezentarea la controlul de frontieră a copiilor după documentele necesare pentru circulaţia vehiculelor?
La controlul de frontieră este verificată valabilitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitatea sau pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original.
Este posibilă trecerea frontierei cu un vehicul care circulă cu numere de înmatriculare provizorii?
Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002, privind circulația pe drumurile publice prevede că, vehiculele pot circula cu numere provizorii până la înmatriculare, pe baza unei autorizații speciale eliberate de autoritatea competentă.
Este necesară prezentarea unei procuri legalizate pentru a fi permisă trecerea frontierei cu un autoturism înmatriculat pe numele altei persoane?
În cazul în care intenţionaţi să călătoriţi în state din afara spaţiului Uniunii Europene, Poliția de Frontieră Română recomandă să vă adresaţi reprezentanţelor diplomatice ale statelor respective cu privire la modul în care este reglementat aspectul referitor la justificarea dreptului de a conduce un autovehicul care nu este înmatriculat pe numele conducătorului auto.
La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc).
În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective.
În ce condiții o persoană fizică poate ieși din România sau intra în țară conducând un autovehicul înmatriculat pe numele altei persoane fizice sau juridice?
Potrivit prevederilor art. 82 (1), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, autovehiculele înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internaţională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autorităţile competente ale statelor membre ale U.E. ori Spaţiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate.
De asemenea, potrivit Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula în traficul internaţional dacă este înmatriculat, dar numai pe perioada cât este asigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducătorul posedă permis de conducere valabil precum şi un certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului respectiv.
Atenție! Toate aceste prevederi sunt valabile pentru călătoriile efectuate în cadrul Uniunii Europene. Dacă intenționați să călătoriți cu mașină în țări care nu sunt membre UE, atunci pot apărea condiții specifice. Siteul Ministerului Afacerilor Externe informeză că în cazul intrări cu automobilui în Republica Turcă, de exemplu, este necesară o procură tradusă în limba turcă din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur.
Poliția Română de Frontieră mai recomandă:
Nu transportaţi persoane necunoscute în apropierea frontierei de stat!
În ultima perioadă, poliţiştii de frontieră au înregistrat mai multe cazuri de trafic de migranţi la frontiera de stat, fiind depistate persoane din state cu potenţial migrator sau solicitanţi de azil în România în tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat, care au fost sprijinite sau călăuzite de cetăţeni români.
Conform articolului 263 Cod penal, fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Evitați să treceți granița în mașina altcuiva pentru că nu puteți ști ce se află în ea!
Sursa : www.rotalianul.com