Local

LOCAL | Întâlniri de lucru cu toţi reprezentanţii primăriilor din judeţ – FOTO

Pe parcursul acestei săptămâni, prefectul Dan Şlincu, însoţit de mai mulţi şefi ai instituţiilor publice şi specialişti din cadrul Prefecturii, a susţinut întâlniri de lucru în teritoriu, la care au fost invitaţi primarii, secretarii şi responsabilii cu registrele.

Acestea s-au desfăşurat pe şapte zone. Prima şedinţă a avut loc marţi, 16 mai 2017, la Dorohoi, apoi la Săveni şi Ştefăneşti, Bucecea şi Darabani iar vineri, 19 mai 2017, au avut loc ultimele şedinţe, la Flămânzi şi Botoşani. În toate aceste puncte de întâlnire au fost invitaţi primarii din zonele limitrofe.

Astfel de întâlniri au avut ca scop preluarea problemelor cu care se confruntă edilii în desfăşurarea activităţii în slujba cetăţeanului dar şi în relaţia cu instituţiile publice.

Şefi şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au stat la dispoziţia primarilor şi secretarilor pentru a le răspunde la întrebări dar şi pentru a le aduce o serie de informări şi clarificări.

Necesitatea respectării timpilor pentru eliberarea paşapoartelor la animale de către proprietari, campania de informare şi conştientizare în ce priveşte pesta porcină africană şi gripa aviară, microciparea câinilor cu stăpân şi campania de vaccinare antirabică dar şi obligaţia primăriilor de a autoriza târgurile şi oboarele pentru animale au fost doar câteva din aspectele semnalate de către conducerea DSVSA.

Şeful de la DSP a punctat asupra importanţei asigurării unei surse potabile de apă dar şi pe necesitatea inventarierii surselor publice de apă, în timp ce conducerea APIA a trecut în revistă, pe fiecare zonă a judeţului în parte, campania de depunere a cererilor pentru obţinerea subvenţiilor în agricultură, ce tocmai s-a încheiat pe 15 mai.

Specialiştii din cadrul OCPI au insistat pe detalii tehnice de care trebuie să ţină cont persoanele responsabile din primării în ce priveşte programul naţional de cadastru, registrul de evidenţă naţional al nomenclaturii stradale (RENNS) dar şi registrul agricol naţional (RAN), în timp ce reprezentanţii ISU au solicitat o mai mare implicare a Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă atunci când este necesară intervenţia acestora, o mai mare mobilizare în ce priveşte autorizarea unităţilor şcolare la securitatea la incendiu şi urmărirea şi inventarierea, de către structurile de urbanism, a construcţiilor din judeţ.

Şi specialiştii din cadrul DJA au venit cu veşti în folosul primarilor, în special în ce priveşte amenajamentele pastorale. Potrivit conducerii instituţiei, primăriile nu vor mai suporta costurile unor astfel de lucrări, ci Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care va efectua plăţile studiilor Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) prin DJA. O altă veste a fost legată de programul la tomate, care a fost prelungit cu două săptămâni, până pe 15 iunie, a doua etapă fiind din noiembrie până în decembrie.

Nu în ultimul rând, fermierii care au peste 200 de porci pentru carne, care vor fi abatorizaţi, vor putea primi un ajutor de 10.000 de euro iar în dezbatere publică se află un alt program destinat lânii, pentru care crescătorii vor putea primi câte 1 leu pe kilogram.

La toate cele menţionate de către reprezentanţii instituţiilor publice, primarii şi secretarii au ridicat mai multe probleme.

Cei mai mulţi edili au susţinut că nu găsesc comunicare şi disponibilitate în cadrul unităţilor publice, alţi primari au făcut referire la faptul că apa potabilă este o mare problemă la nivelul judeţului iar alţi coordonatori ai unităţilor administrativ – teritoriale s-au plâns de faptul că oamenii sunt nevoiţi să meargă până la sediul DSVSA pentru a ridica paşapoartele animalelor.

Personalul insuficient în rândul asistenţilor medicali comunitari şi asistenţilor medicali din cabinetele şcolare, drumurile judeţene şi naţionale aflate într-o stare proastă şi lipsa fondurilor pentru diverse activităţi au fost alte probleme ridicate de primari.

Mulţi dintre aceştia au dorit să cunoască şi dacă cei care au efectuat deja amenajamentele pastorale vor primi înapoi fondurile alocate pentru studiile OSPA.

Împreună cu conducerea Consiliului Judeţean vom trimite un memoriu către ministerul de resort şi către guvern prin care vom aduce în atenţie această mare problemă a apei potabile din judeţ. În ce priveşte primarii care aşteaptă să primească banii înapoi pe amenajamentele pastorale, în lipsa unor precizări în acest sens în cadrul legislativ, vom ridica problema la Ministerul Agriculturii”, a susţinut prefectul Dan Şlincu.

Toate problemele semnalate de edili au fost preluate de către directori, urmând ca aceştia să identifice soluţii pe fiecare speţă în parte.

De asemenea, edililor li s-au solicitat propuneri în acţiunile de informare privind absorbţia de fonduri europene, realizate la Instituţia Prefectului.

Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai susţinut că are în vedere să reia astfel de lucrări în viitorul apropiat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page