În perioada septembrie 2016- februarie 2017, la IPJ Botoşani au fost sesizate un număr de 30 infracţiuni (+7 faţă de 23 în anul şcolar 2015-2016) 2 dintre acestea fiind comise în zona adiacentă unităţilor de învăţământ
Pe genuri de fapte,12 sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe, iar 18 sunt infracţiuni de furt nefiind înregistrate infracţiuni grave cu violenţă ( tâlhărie, viol omor, tentativa de omor).
25 au fost comise în mediul urban şi 5 în rural. Victime au fost 27 elevi şi 3 profesori , iar autori 28 elevi şi 2 persoane din altă categorie, iar în 27 de cazuri infracţiunile au fost comise în unităţi unde nu este prevăzută pază umană în conformitate cu prevederile legii 333/2003.
“Majoritatea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe se datorează unor conflicte spontane între elevi şi au fost comise în timpul pauzelor sau la ieşirea de la cursuri, când nu erau supravegheaţi de profesori. Infracţiunile de furt privesc în special telefoane mobile, prejudiciile fiind mici şi se datorează neluării măsurilor corespunzătoare de către elevi şi profesori pentru asigurarea securităţii bunurilor pe timpul desfăşurării orelor de curs, în timpul pauzelor sau când aceştia desfaşoară activităţi în afara clasei (teren/sala de sport, laboratoare, vestiare, etc.) cât si majoritatea regulamentelor de ordire interioara a unităţilor, şcolare permit accesul elevilot cu telefoane mobile în incinta lor.” arată cms. șef Viorel Șerbănoiu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Pentru menţinerea ordinii publice, cele 500 unităţi de învăţământ au fost repartizate Politiei Jandarmeriei si Poliţiei Locale Botoşani si Dorohoi.
Unităţile de învăţământ identificate cu grad de risc au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, ca punct obligatoriu de staţionare în trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor de la cursuri.
“Pentru fiecare unitate şcolară a fost desemnat câte un poliţist şi un cadru didactic care vor conlucra pentru prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial în mediul şcolar. Poliţiştii au întocmit Dosare de obiectiv pentru fiecare unitate de invaţământ în vederea monitorizării evoluţiei şi dinamicii fenomenului delincvcnţei juvenile, îndeosebi a faptelor comise cu violenţă.” a mai declarat şeful IPJ.
În prezent, din cele 500 unităţi de învăţământ, 346 în urban şi 203 în rural, nu dispun de paza umana şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video, procent 69%.
Un număr de 37 unităţi de invăţâmânt (33 in urban şi 4 în rural) dispun atât de paza umană cât şi de sisteme tehnice de supraveghere video, iar 116 sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video (majoritatea amplasate în interiorul unităţii) dar nu sunt asigurate cu pază umană.
5 unităţi sunt asigurate exclusiv cu pază umana dar nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.