Având in vedere informaţiile despre confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 inait patogen la pasări domestice in tari din Europa , vecine cu România si a apariţiei unui focar la o ferma de pasări din judeţul Maramureş, Direcia de Sănptate Publică Botoșani face recomandări importante
,,Vaccinarea antigripala cu vaccin sezonier a persoanelor expuse la contactul cu pasări bolnave/moarte
MASURI GENERALE PENTRU POPULAŢIE
-Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar -Nu manipulaţi păsări moarte
-Supravegheaţi copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave -Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
-Anunţaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări; -Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autorităţilor veterinare; CUM PREPARAŢI HRANA
-Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate -Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele
care sunt gata preparate
-Spălaţi-vă pe mâini inainte, între si după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
-Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
-Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
-înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupâ aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
-Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic -După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.