Luni, 13.06.2016 la ora 9.00 a avut loc, în Amfiteatru de festivităţi a Şcolii Gimnaziale Nr. 7 Botoşani, discuţia facilitată dintre reprezentanţii instituţiei noastre- elevi, profesori, părinţi, conducerea şcolii și Dl Profesor Dr. Vania ATUDOREI, în vederea cunoaşterii şi informării cu privire la oportunităţile de dezvoltare educaţională, la stilul şi modul de viaţă specific canadienilor, respectiv al românilor stabiliţi în Canada.
Dl.Vanea ATUDOREI, profesor emerit, a primit in 2011 Diploma de Onoare din partea colegilor săi de la Asociația de Pedagogie Colegială din Canada franceza, în 2012 Parlamentul Canadei i-a decernat Medalia Jubileului de Diamant a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Canadei, iar in anul 2014, prin Decret aprobat și semnat de premierul Franței, i s-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului “Palmes Académiques” – o înaltă distincție instituită în anul 1808 de împăratul Napoleon Bonaparte pentru a-i onora pe profesorii eminenți.
In cadrul întâlnirii, dl profesor a evidenţiat importanţa cunoaşterii, studierii şi exersării vorbirii în cât mai multe limbi de circulaţie internaţională, deoarece aceasta este paşaportul către posibilităţi nelimitate de pregătire şcolară şi personală, aducând în discuţie exemplul personal de realizare profesională şi motivaţia care a stat la baza acestui succes -“Imposibilul nu face parte din vocabularul meu”. De asemenea, a precizat cât de importantă este educaţia care se desfăşoară într-un cadru instituţionalizat, menţionând ca “şcoala este locul în care nu poţi merge nepregătit, că timpul este preţios şi este necesar să-l investim în acţiuni şi activităţi care ne formeză cu adevărat pentru viață”.
Domnul profesor a apreciat calitatea actului educaţional botoșănean, precizând că “elevii vor avea întotdeauna o moştenire de la noi, dascălii”, intitulându-ne metaforic “ strănepoţii lui Ştefan cel Mare” și apreciind că a învăţa la Şcoala 7, este complementaritatea obligatorie a “celor 7 ani de-acasă”.
Reprezentanţii Școlii Gimnaziale Nr. 7 Botoşani au confirmat prin interesul arătat că prezenţa dlui profesor Atudorei este o onoare și o bucurie, care demonsrează că lucrurile durabile se contruiesc în timp şi că asigurarea unei continuităţi autentice între generaţii este o responsabilitate care revine în aceeaşi măsură profesorilor, oamenilor de succes care nu şi-au uitat obârşiile şi elevilor- actorii principali ai acestui proces.
Această întâlnire reprezintă începutul unei colaborări care duce percepția “despre a deveni” dincolo de graniţele naţionale, la nivel internațional, multicultural.