ImportantLocal

LOCAL | Iată ce trebuie să conțină dosarul pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule – taxa pe poluare!

Modelul de cerere privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 688 din 24 august 2017 (Ordinul Ministerului Mediului si al Ministerului Finantelor Publice nr. 1.144/1.672/2017). Care sunt pasii pentru a va recupera banii si cererea – tipizatul pe care trebuie sa il completati le gasiti mai jos.

Iată formularul AICI!

Ce documente trebuie sa contina dosarul:

  • cerere de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule;
  • copie dupa actul de identitate;
  • copie a documentului (chitantei) care atesta plata taxei;
  • copie a cartii de identitate a vehiculului;
  • copie a certificatului de inmatriculare (talon);

Cererea trebuie sa fie completata cu un cont bancar unde va fi restituita suma si dobanzile aferente. Statul va achita o dobanda de 0.02% pe zi pentru perioada cuprinsa intre data platii taxei si data restituirii.

Dosarul ar trebui depus pana cel tarziu 31 august 2018.

Sumele pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi platite intre 1 ianuarie 2018 si 31 decembrie 2018, iar cele pentru timbrul de mediu intre 1 septembrie 2018 si 31 martie 2019.

In data de 9 iunie 2016, Curtea Europeana de Justitie a declarat timbrul de mediu ca fiind ilegal. In ultimii noua ani, taxa auto a fost platita o singura data pe durata de functionare a masinii. Calculul se facea pe baza a patru elemente: emisiile medii de CO2/km, norma de poluare, cilindreea si vechimea masinii.

Timbrul de mediu a fost aplicat autoturismelor aduse din UE, la revanzarea masinilor inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa, sau la reinmatricularea masinilor pentru care taxa auto a fost recuperata in instanta.

Anul trecut, se spunea ca eliminarea timbrului de mediu va duce la majorarea pretului la carburant cu aproape doi lei pentru fiecare plin, precum si la un sistem de impozitare diferentiat pentru masini, in functie de norma de poluare a motorului.

Sursa: http://www.wall-street.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page