Cele două clădiri care adăpostesc halele de carne şi de lactate din Piaţa Centrală a Botoşaniului, construite după planurile lui Anghel Saligny în 1912, sunt şi astăzi perfect funcţionale. Arhitecţii spun că sunt un exemplu de pricepere inginerească şi dacă vor fi întreţinute, vor putea fi folosite fără probleme încă 100 de ani.
Puzderia de tarabe şi de precupeţi din Piaţa Centrală a Botoşaniului este dominată de două construcţii impresionante ca dimensiuni şi longevitate: halele de carne şi de peşte. Ridicate după planurile inginerului Anghel Saligny în anul 1912, clădirile construite cu gust au geamuri înalte, iluminatoare de inspiraţie germană, grinzi frumos lucrate din oţel şi din bronz şi capiteluri măiestrite în bronz. De altfel, cele două hale sunt incluse pe lista monumentelor istorice ale oraşului Botoşani.
În interior, tarabele, grinzile, indicatoarele şi boxele de comercializare sunt parcă desprinse din alte vremuri. Toate detaliile sunt lucrate cu migală în stilul marilor construcţii industriale din Austria sfârşitului de secol XIX. Chiar dacă au fost construite acum 102 ani, cele două clădiri sunt folosite astăzi la parametri optimi. Arhitecţii şi inginerii de astăzi nici nu au îndrăznit să le perturbe echilibrul perfect cu modernizări inutile. Au montat doar o reţea electrică pentru frigiderele de lactate şi de carne.
La hala nouă, mai multe reparaţii
Administratorii pieţei glumesc şi spun că noua hală de carne, ridicată în 1997 alături de cele două „veterane“ ale Botoşaniului de altădată, a avut nevoie de mai multe reparaţii decât cele construite în 1912. „Nu am renunţa niciodată la ele. Oferă o lumină naturală perfectă prin iluminatoare. Sunt atât de bine construite încât oferă ventialţie perfectă prin geamurile de tip hublou şi culoarele de circulaţie a aerului special amplasate. Va trebui să schimbăm doar acoperişul, pentru că rugineşte tabla. La noua hală a trebuit să intervenim mai mult“, spune Simion Drelciuc, directorul societăţii Urban Serv, cea care administrează Piaţa Centrală a Botoşaniului.
Secretul: geniul inginerului
Specialiştii explică longevitatea şi rezistenţa celor două clădiri doar prin geniul celui care le-a proiectat: inginerul Anghel Saligny. Planurile halelor au fost comandate inginerului de către Primăria Botoşaniului, un oraş foarte dezvoltat în acea perioadă.
„Era o piaţă de unde cumpărau oameni cu bani: negustori evrei, armeni, români, dar şi boierii care locuiau în târgul Botoşaniului. Cele două hale au venit ca o necesitate a unei comunităţi înfloritoare. În hala de peşte, care acum este de lactate, se aducea marfă din iazurile din apropierea oraşului. Era un comerţ înfloritor aici“, explică istoricul botoşănean Gheorghe Median.Citeste mai mult: adev.ro/n3ek8o