LOCAL | Guvernul obligă primarii să restituie banii de alegeri, atenţionând că nu le va mai alimenta bugetul
Primarii vor fi obligaţi să restituie Guvernului banii care vor fi alocaţi din Fondul de rezervă bugetară, prin intermediul MAI, pentru ştampile şi buletine de vot la alegerile locale, Executivul urmând să sisteze alimentarea bugetelor pentru acele autorităţi care nu vor respecta această obligaţie.
Procedura a fost convenită în şedinţa de marţi a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă, cu argumentul că este necesar să fie stabilit unmecanism de recuperare din bugetele locale a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.
“Necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012, astfel încât să se respecte calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi să se evite o eventuală blocare a alegerilor în unele localităţi, din cauza lipsei fondurilor, determină stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvemului, pentru desfăşurarea procesului electoral”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei, obţinută de MEDIAFAX.
De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea “VOTAT”, precum şi a timbrelor autocolante se asigură din bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ordonanţa stabileşte însă în acelaşi timp că aceste cheltuieli vor fi recuperate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti.
Astfel, pentru reîntregirea fondurilor utilizate în procesul electoral, autorităţile administraţiei publice locale vor fi obligate să achite Ministerului Administratiei şi Internelor, prin prefecturi, din bugetele proprii, în termen de 60 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial, sumele utilizate pentru acoperirea acestor cheltuieli.
“În cazul în care unităţile administrativ-teritoriale, respectiv subdiviziunile administrativ-teritoriale, nu respectă termenul prevăzut, instituţiile prefectului vor comunica direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, lista acestora şi sumele aferente nerestituite, în scopul sistării alimentării bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Până la lichidarea obligaţiilor de plată către prefecturi, cotele defalcate din impozitul pe venit şi sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, care au fost sistate, vor fi alocate bugetelor locale numai pentru achitarea acestor obligaţii”, se arată în documentul aprobat de Guvern.
Unităţile administrativ-teritoriale vor fi obligate să includă în bugetele proprii pe acest an prevederi pentru achitarea acestor cheltuieli.
Guvernul a decis, marţi, ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012.
Pentru organizarea alegerilor, Executivul a decis să aloce aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.