Pe data de 19 martie, Politia Romana a organizat un concurs pentru trecerea agentilor de politie in corpul ofiterilor, la care au participat mai multi candidati din toata tara. O mare problema a aparut in organizarea concursului din cauza unei intrebari care a fost formulata gresit, aici fiind oferite si mai multe variante de raspuns care, implicit, erau si ele eronate. Cele mai mari note la acest examen de promovare in grad au fost luate de un agent din cadrul IPJ Iasi si unul de la IPJ Vaslui. Singurul care a sesizat aceasta problema a fost politistul din Iasi, care a si formulat o contestatie la nivelul conducerii MAI privitor la intrebarea nr. 5 din testul pentru specialitatea ordine publica. Grav este faptul ca, desi intrebarea si raspunsurile erau gresite, conducerea MAI nu are o procedura de anularea a acesteia si de recalculare a punctajului in cazul tuturor candidatilor.
“Grav este faptul ca nu exista o procedura de anulare a intrebarii si a raspunsului daca acestea sunt gresite. Practic, ei nu iau in evidenta faptul ca intrebarea si raspunsurile ar putea fi formulate gresit si este de neconceput ca acestea sa nu se poata anula pentru ca orice alta masura luata in astfel de situatii ar fi incorecta. Trebuie sa se aplice acelasi numar de intrebari pentru toti candidatii, iar singura posibilitate logica este sa se anuleze la nivel national intrebarea formulata incorect, iar apoi sa se recalculeze punctajul, dar nu intr-un singur caz, ci la toti candidatii care au participat la concurs”, a declarat Emil Pascut, presedintele Sindicatului Politistilor din Romania “Diamantul”.
Practic, analizand cele trei variante de raspuns propuse pentru intrebarea nr. 5 s-a dovedit faptul ca aceasta nu a avut niciun raspuns corect, prima varianta nefiind vreo fapta, iar celelalte doua fiind contraventii. Reprezentantii sindicatului atrag atentia ca punctajul trebuie recalculat la nivelul intregii tari, pentru ca posturile de ofiteri sa fie ocupate de candidatii care merita acest lucru.
“Aceasta problema a fost sesizata la nivelul conducerii Politiei Romane, ei o recunosc, dar nu au curaj sa procedeze la rezolvarea ei. Cineva va ajunge ofiter fara merit, iar acesta este un mesaj prost al Politiei Romane de a face pe cineva ofiter fara respectarea legii. Promovam pe cel competent sau pe cel incompetent? Trebuie sa se respecte egalitatea de sanse privind accesul la o functie publica. Deocmdata ei sunt inclinati sa se prefaca, in sensul ca nu ar fi existat aceasta problema. Candidatul din Iasi a intocmit foarte bine aceasta contestatie din punct de vedere juridic si speram ca postul de ofiter va fi ocupat de persoana care merita acest lucru”, a mai explicat Emil Pascut, presedintele Sindicatului Politistilor din Romania “Diamantul”, potrivit bzi.