ImportantLocal

LOCAL | “Granițe comune, soluții comune.” Botoșani, poarta europeană pentru agricultorii de peste Prut.

O rețea agricolă transfrontalieră a început să prindă contur odată cu accesarea unor fonduri europene pentru dezvoltarea acestui sector. Cu 2,4 milioane de euro, bani obținuți prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, s-a reamenajat Piaţa Viilor din municipiul Botoșani, s-a construit un depozit de 1.600 de tone de fructe şi legume în Consiliul Raional Sângerei din Republica Moldova, iar Camera de Comerţ Botoşani a construit o Piață Transfrontalieră sub forma unei platforme web on-line.

www.agriborders.ro  va permite furnizarea de informații, cereri-oferte-oportunități, precum și oferirea de servicii atât producătorilor agricoli, cât și agenților economici cu activitate în domeniul agriculturii.

Proiectul Transfrontalier este finanțat de U.E. prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat este aplicat de Consiliul Raional Sîngerei – Republica Moldova, sunt și următorii parteneri: Camera de Comerț, Industrie și Agricultră Botoșani, Primăria Municipiului Botoșani, Agenția Regională pentru Reconstrucție și Dezvoltare Odessa – Ucraina și Agenția de Dezvoltare Socio-Economică ”BizGates” Chișinău Republica Moldova.

În urma implementării acestui proiect în Piața Viilor din municipiul Botoșani, modernizată, va fi organizat un sector special destinat expunerii și comercializării produselor ”Made in Zona Transfrontalieră”.

„Soluțiile oferite în acest proiect sunt integrate într-o rețea de afaceri agricole în care fiecare partener reprezintă un jucător foarte important. Centrul acestei rețele este reprezentat de parcul logistic agro-industrial care va fi creat în raionul Sîngerei. Aici vor fi oferite două tipuri de servicii pentru producătorii agricoli. Serviciile de bază vor rezolva problemele de sortare, congelare și depozitare a fructelor. Producătorii de fructe vor putea astfel prelucra produsele lor în conformitate cu standardele internaționale de calitate sau le vor putea depozita în condiții optime până la comercializare.Serviciile auxiliare prestate vor fi cele de informare și consultanță în domenii precum management, marketing, dezvoltare de noi produse, contabilitate, ce vor fi oferite producătorilor agricoli, în scopul eficientizării activității acestora.” se arată pe site-ul proiectului.

Obiectivul urmărit este creșterea productivității și competitivității sectorului agricol prin intensificarea relațiilor economice și comerciale dintre partenerii transfrontalieri, pentru îmbunătățirea situației economice în aria programului.

“Astăzi am deschis porțile pentru mărfurile din Moldova și Ucraina către România și Uniunea Europeană. Sperăm ca acest proiect să aducă într-adevăr un avantaj agenților economici, în măsura în care trăim într-o piață concurențială destul de importantă și în măsura în care în Republica Moldova și în Ucraina există încă posibilitatea de a face un business care să asigure o plus-valoare importantă ” a declarat Dorin Romeo Floareș, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani

“Aspectul logistic pe care îl va oferi parcul agroindustrial din Sîngerei este foarte important pentru producătorii noștri agricoli care vor fi ghidați spre standardele Uniunii Europene. Deocamdată Republica Moldova are foarte mari deficiențe în această privință. Știm foarte bine că partenerii principali ai Republicii Moldova erau din Piața Estică. De anul trecut, România a devenit partenerul principal și producătorii agricoli se oriențează, tot mai mulți, spre piața Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât UE a acordat această facilitate, de a exporta produsele pe piața europeană. Acest trilater este foarte important: aici sunt zone cu sol fertil și cu oameni cu experiență foarte mare în agricultură a declarat Ștefan Soltan, Manager de proiect al Consiliului Raional Sîngerei- R Moldova, aplicantul proiectului

Producătorii agricoli din Ucraina au unele bariere la exportul către Uniunea Europeană. Unele țin de limbă, altele de procedurile vamale europene. Partenerii din Republica Moldova cunosc ambele limbi (rusă și română) dar și procedurile europene. De aceea, acest proiect deschide ușile UE producătorilor agricoli din Ucraina prin Republica Moldova și prin România.  a declarat Serghei Calabin, președintele Asociației de Dezvoltare Regională din Odessa

În ultimii zece ani au fost certificați în sistem de calitate GLOBALGAP  mai mult de 10 producători de fructe.  (GLOBALGAP (Eurepgap) reprezintă sistemul de management de calitate al legumelor și fructelor.) Asta înseamnă că producătorii din Republica Moldova sunt déjà aliniați la standardele europene și în ulimul timp fac exporturi în România, Egipt, Dubai și acum se cercetează piața din India.Înafaraă de Rusia, care a stabilit acest embargo, producătorii agricoli din republica Moldova déjà se orientează spre alte piețe. ” a declarat Oleg Stioca, director executiv al Agenţiei pentru dezvoltarea socio-economică durabilă “Bizgates“.

Din toamnă, odată cu finalizarea proiectului, schimbul de mărfuri între cele 3 state, dar și cu altele din Uniunea Europeană, va deveni operațional.

Partenerii de proiect s-au ântâlnit, astăzi, cu reprezentanții firmelor cu profil agricol, pentru o sesiune de discuții.

proiect transfrontalier - Camera de Comert (15) proiect transfrontalier - Camera de Comert (11) proiect transfrontalier - Camera de Comert (9) proiect transfrontalier - Camera de Comert (7) granite comune- solutii comune

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page