ImportantLocal

LOCAL | Focuri scăpate de sub control

În zilele de vineri şi sâmbătă, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a14 incendii izbucnite în gospodăriile sau pe terenurile agricole ale unor localnici din Lozna, Ungureni, Mihai Eminescu, Curteşti, Răuseni, Truşeşti, Vlăsineşti, Văculeşti şi Dorohoi, dar şi la doi operatori economici din municipiul Botoşani.

În urma evenimentelor, majoritatea produse pe fondul nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul arderii resturilor de vegetaţie uscată, s-au produs pagube materiale în valoare de peste 45.000 lei.

Prin intervenţia lor, pompierii au protejat de foc bunuri materiale de peste 2.000.000 lei.

La Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), Plopenii Mari (comuna Ungureni), Dorohoi, Curteşti, Păsăteni – Buhăceni (comuna Truşeşti), Sârbi (comuna Vlăsineşti), nouă focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au transformat în incendii care au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. 50 hectare , peste 20 tone de furaje şi două anexe gospodăreşti. Pentru stingerea celor nouă incendii au acţionat peste 70 de pompieri militari şi 20 de voluntari, mai bine de zece ore.

Pagube s-au înregistrat în urma incendiilor produse în gospodăriile unor localnici din Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu), Plopenii Mari (comuna Ungureni) şi Dorohoi, unde focurile aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale s-au extins la depozitele de furaje sau anexele gospodăreşti.

Sâmbătă, intervenţiile au fost îngreunate de vântul puternic.

În urma incendiilor, inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani au aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.500 lei pentru nerespectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

          Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

         obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

         obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

         informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

         realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

incendiu-vegetatie (14) incendiu-vegetatie (11) incendiu-vegetatie (10) incendiu-vegetatie (7) incendiu-vegetatie (6) incendiu-vegetatie (5) incendiu-vegetatie (4) incendiu-vegetatie (3) incendiu-vegetatie (2) incendiu-vegetatie (1)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page