Ultimele evoluţii ale epidemiei de pestă porcină africană sunt de natură să menţină starea de alertă la nivelul conducerii instituţiilor cu rol de prevenire şi control din judeţul Botoşani, inclusive a Instituţiei Prefectului- Judeţul Botoşani. Drept urmare, astăzi, prefectul Dan Şlincu a mers în cele două puncte de trecere a frontierei către Republica Moldova, la Rădăuţi Prut şi la Stânca Costeşti pentru a discuta cu conducerile şi personalul Birourilor Vamale şi ale punctelor Poliţiei de Frontieră despre situaţia în care judeţul Botoşani se află.
Prefectul Dan Şlincu l-a avut alături şi pe directorul adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, medicul Ovidiu Airimiţoaie, care a explicat pe larg care sunt potenţialele consecinţe ale apariţiei bolii şi pe teritoriul României, în condiţiile în care specialiştii nu au identificat încă un vaccin care să eradicheze PPA.
Reprezentanţii Biroului Vamal Rădăuţi Prut, cei ai Poliţiei de Frontieră şi specialiştii au diseminat informaţiile făcute publice până acum, potrivit cărora un focar de pestă porcină africană a fost identificat în localitatea Mămăliga, Republica Moldova, aflată foarte aproape de oraşul botoşănean Darabani, precum şi regulile pe care trebuie să le respecte autorităţile vamale şi sanitar- veterinare în momentul în care există suspiciuni privind apariţia bolii pe teritoriul românesc.
Prefectul Dan Şlincu a făcut apel la colaborare interinstituţională pentru a limita la maximum pierderile economice care ar putea apărea. “Un focar apărut într-o zonă cu populaţie porcină de la noi din judeţ înseamnă lichidarea respectivei exploataţii pentru că pericolul contagiunii este maxim. Facem apel la proprietarii de porcine să nu rişte nimic iar în momentul în care observă la animale simptomele bolii să anunţe de urgenţă medicii veterinari. În egală măsură, facem apel la cei care tranzitează punctele de trecere ale frontierei să se supună controalelor şi să nu încerce să aducă în ţară produse de carne care nu au fost testate anterior. NU facem nicio economie în acest fel, ci riscăm sănătatea animalelor din gospodării”, a spus Dan Şlincu.
Directorul adjunct al DSVSA, Ovidiu Airimiţoaie, a adus în discuţie migrarea turmelor de porci mistreţi peste graniţă şi a cerut insistent botoşănenilor ca depistarea acestora în apropierea gospodăriilor să anunţe de urgenţă autorităţile. “Pesta porcină africană este virală, se răspândeşte rapid, chiar pe calea aerului. Nu trebuie să ignorăm niciun risc. Orice mortalitate, orice suspiciune trebuie verificată prin examen de laborator. Cu cât se identifică boala mai din vreme, cu atât şi pierderile economice pot fi mai reduse”, a explicat Ovidiu Airimiţoaie.
Medicii veterinari din Biroul Vamal Stânca Costeşti fuseseră déjà informaţi în privinţa situaţiei de la graniţă şi spuneau că sunt pregătiţi pentru intervenţii în regim de urgenţă. “Ne-am întâlnit cu toţii, am stabilit fiecare ce are de făcut şi sperăm să evităm pătrunderea animalelor bolnave pe teritorul României. Sunt însă şi factori cărora nu ne putem împotrivi, cum ar fi migraţia porcilor mistreţi”, spunea Ioan Ungureanu, şeful Biroului Vamal Stânca Costeşti.
Pentru a analiza situaţia existentă la graniţă şi pentru a lua măsuri înainte ca boala să apară pe teritoriul ţării, mai ales în condiţiile în care judeţul Botoşani pare expus PPA, miercuri dimineaţă la Palatul Administrativ, în sala Ştefan Luchian va avea loc o şedinţă a Comitetului Local de Combatere a Bolilor.
Reamintim că pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce adevărate dezastre economice. Apariţia unui singur caz pe teritoriul ţării ar însemna interdicţia exportului de carne şi produse de origine animală timp 12 ani.
PPA este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine africane sunt febră ridicată de 40 – 42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor.
One Comment