CinemaImportantLocal

LOCAL | Florin Kevorkian: “Acest film este un manifest împotriva războiului. Nu mai vrem să moară oameni nevinovați!”

Două documentare despre soarta armenilor au fost proiectate, în premieră la Botoșani, sâmbătă seară, în prezența cunoscutului regizor și scriitor armean Florin Kevorkian, ginerele Elisabetei Bostan, regizorul care a realizat filmele Armenopolis-suflet românesc și Recunoaște-1915.

Producțiile au fost proiectate cu ocazia unui eveniment cinematografic inedit„Cinci povestiri cinematografice despre sufletul armenesc”, organizat de Uniunea Armenilor din România şi Asociaţia Pro Urban din judeţul Botoșani și care se înscrie în seria acțiunilor comemorative în memoria victimelor genocidului din 1915.

Regizorul și scriitorul Florin Kevorkian ne-a mărturisit:

-De ce ați ales Botoșaniul?

Pentru că unul dintre filme narează cinematografic o poveste istorică ce a pornit din Botoșani. Este vorba despre Vărzărescu, care a plecat cu un grup de armeni, în vremea lui Duca Vodă, din Botoșani și au reușit să realizeze un oraș de la zero- unul din primele orașe europene din România- făcut după un plan prestabilit. Este vorba despre “Armenopolis-suflet românesc”. Apoi, Botoșaniul este un oraș foarte frumos, este un ținut superb. Avem o țară minunată, pe care oamenii care știu să le îngrijească, le facă să arate aproape de vis! Nu degeaba, secole în umă armenii s-au oprit aici și au încercat să facă afaceri cu oamenii buni la suflet, pe care i-au găsit și să ridice orașul cu umerii lor, cu munca lor, cu gândul lor și cu sufletul celorlalți. E o comuniune și îmi place foarte mult orașul!”

– De ce am fi curioși să urmărim aceste producții?

În filmele documentare pot vedea o perioadă de vârf a unei comunități care a reușit să pătrundă, să treacă mai departe de istoria grea, de distrugeri de familii, de case și să reclădească un oraș. Ce altceva poate să emoționeze, decât ceva care se distruge și ceva care se renaște? Pentru că dacă totul merge bine, ni se pare normal. Greul și frumusețea vieții este atunci când totul este la pământ și atunci vezi într-adevăr sufletul de erou și mintea de erou a unui om atunci când reușește să se ridice și să nu se lase bătut. Despre asta este vorba în Armenopolis-suflet românesc. 

Iar în Recunoaște-1915  este ceea ce s-a întâmplat în această comunitate într-un moment în care gândirea s-a oprit, sufletul a stat pe loc și oamenii au uitat că sunt oameni. Mesajul pe care îl transmite filmul este de a nu se mai întâmpla niciodată, dacă se poate, o ucidere a omenilor nevinovați. Sigur că este utopică, sigur că este idealistă. Sigur că atunci când va începe războiul, căci probabil că va începe, vor muri iarăși copii, femei, bătrâni, care nu au nicio legătură cu războiul.  Iar acest film este un manifest despre a încerca să oprim cât se poate de mult acest lucru!

– Aceste producții au fost proiectate în premieră anul trecut, la Gherla…

“Au fost la Gherla, la București, iar acum sunt la Cinemateca Română în acest moment. Mai avem un film despre o mănăstire superbă din Armenia, ridicată din iubire (armenii fac ce fac din iubire…), iar în momentul în care a fost comemorarea Genocidului împotriva armenilor, pe 24 aprilie, filmul Recunoaște 1915 a fost deschis în 10 locații  în același timp, inclusiv în Los Angeles pentru comunitatea de acolo a avut două spectacole. Este un film dureros, dar nu este mai dureros decât ceea ce s-a întâmplat. Cine îl vede poate să înțeleagă, are bucuria unei seri în familie în care îți amintești ce bine este că ești viu, c ai ce pune pe masă, că ai un pahar cu apă și că ai oameni care te iubesc în preajmă!”

-A fost greu de realizat aceste producții?

Armenopolis a fost filmat în trei ani de zile, copiii mei au crescut cu acest film. S-a filmat în Cluj, în București și în Gherla și o parte în Armenia. Recunoaște – 1915 a fost filmat în Armenia și în România.

Vineri, cinefilii, printre care membri ai comunității armene și actori din botoșani, au vizionat trei scurt-metraje despre iubire: Alogic 11… , Iubire de o noapte și Nouă minute, în regia soților Izabela -Bostan-Kevorkian și Florin Kevorkian.

Florin Kevorkian și soția sa, Izabela Bostan Kevorkian- fiica Elisabetei Bostan- sunt cunoscuți nu numai în România, dar și în afara ei, prin participările multiple la festivaluri internaționale în Statele Unite, Canada, Cehia, Ungaria.

cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (1) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (3) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (5) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (6) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (7) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (8) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (10) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (11) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (12) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (15) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (16) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (17) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (18) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (19) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (20) cinema-film-armeni-regizor-kevorkian-actori-egner (21)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page