LOCAL | Firma lui Valeriu Iftime, impreuna cu alte doua din Iasi, luate la tinta de presa: “Firmele fantoma care va smulg banii din buzunare”
Facturile la incalzire sunt controlate de trei mari firme, care trateaza iesenii cu indiferenta • Afacerile aduc un profit urias pentru o munca de nimic • Locatarii au o singura solutie: sa se debranseze, pentru ca nu au nici un avantaj din folosirea repartitoarelor, scrie cotidianul BUNA ZIUA IASI.
Firmele de repartitoare au ajuns sa controleze facturile la incalzire de care iesenii se plang ca sunt exagerat de mari. Municipalitatea cheama cetatenii sa reclame cele trei mari societati care controleaza piata din Iasi, pe care le acuza ca nu fac bine citirea contoarelor. Avantajele repartitoarelor nu se mai simt in buzunarele locatarilor, iar acestia continua sa se debranseze. Afacerile cu repartitoare au ajuns o mina de aur pentru firmele care cauta imbogatirea rapida in dauna omului de rand. Firmele Techem, ISTA si Elsaco iau in fiecare luna 332.500 de lei de la ieseni doar pentru ca impart consumul de gigacalorii catre locatari. Speranta oamenilor ca vor plati mai putin odata cu montarea aparatelor de masura este acum doar o palida consolare. Facturile pe care iesenii trebuie sa le achite pentru caldura demonstreaza faptul ca prin montarea repartitoarelor nu au reusit decat sa mai adauge la aceste costuri un comision platit unui intermediar privat.
Businessul repartitoarelor din Iasi este condus de doi mari giganti internationali, Techem si ISTA, iar o parte din piata se indreapta catre botosanenii de la Elsaco.
Pentru fiecare repartitor, firma care le monteaza, iar apoi le citeste primeste aproximativ 2,5 lei in fiecare luna. In medie, exista cate 3,5 repartitoare de caldura in fiecare apartament din Iasi, iar acest lucru inseamna ca firmele obtin cate 8,75 de lei lunar de la fiecare locuinta. La ora actuala, in Iasi sunt 38.000 de apartamente care au montate repartitoare si doar 13.000 fara. Facand un calcul simplu, 332.500 de lei din banii iesenilor se duc catre aceste firme doar pentru o citire lunara.
Techem iti tranteste usa-n nas
Firma Techem este lider pe piata orasului si detine mai bine de 55 la suta dintre repartitoarele montate in apartamentele iesenilor. Numai in acest an, Techem a avut 37 de reclamatii din partea locatarilor cu privire la repartitoarele montate. Cu toate ca are monopol, firma refuza discutiile cu locatarii in programul scurt pe care il afiseaza, adica de la 9.00 la 12.00. Ajunsi la sediul lor din cladirea de birouri Granit, de pe strada Socola, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au gasit o singura persoana, care a spus scurt: “Pentru orice problema mergeti la doamna directoare, de la etajul IV”, iar apoi a trantit usa-n nas. La etajul IV este pustiu, iar cele doua usi sunt incuiate. Apoi, reporterii BZI au descoperit cu stupoare ca si singura persoana cu care au vorbit disparuse intre timp.
Trebuie sa reamintim ca Techem a fost la un pas sa fie inchisa in anul 2009, din cauza numeroaselor abateri savarsite in legatura cu modul de intocmire a facturilor de agent termic. Atunci, inspectoriiOficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi au amendat firma cu 12.000 de lei pe motiv ca reprezentantii ei nu au calculat corect consumul de energie termica la unele apartamente. Techem Energy Service SRL este de peste 50 de ani in Europa, de opt ani pe piata din Romania si este cel mai mare furnizor international de servicii din domeniul repartitoarelor de costuri la caldura si apa.Cifra de afaceri pe care gigantul german a inregistrat-o anul trecut este de 732 de milioane de euro.
La ISTA e pustiu
Sediul firmei ISTA este intr-o camera mica de la etajul II al unei case din Canta. Acolo nu gasesti pe nimeni care sa explice de ce apar probleme legate de repartitoare, desi, la nivelul orasului, firma are montate cam 30 la suta dintre aparatele de masura care exista in apartamentele iesenilor. Americanii de la ISTA au o cifra de afaceri de 672,5 millioane de euro si sunt prezenti pe piata din Romania cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura din 1995, cand au fost montate primele repartitoare de costuri, iar in momentul de fata acopera toate zonele tarii.
Elsaco e singura care comunica
Firma Elsaco pare singura dispusa sa vorbeasca cu iesenii. Reprezentantii acesteia sustin ca au cel mai mic numar de reclamatii dintre toate companiile de profil din oras, insa au si cele mai putine repartitoare montate. Cele 18.000 de aparate montate de firma din Botosani reprezinta aproximativ 15% din totalul pietei iesene. “Noi avem cinci reclamatii din partea clientilor si de fiecare data am trimis oameni la fata locului sa rezolvam problema. Noi reprezentam o cifra destul de mica in Iasi, monopolul este luat de celelalte doua firme. Vreau sa punctez faptul ca, daca pretul gigacaloriei nu va scadea, sistemul centralizat de incalzire o sa dispara. Lumea se debranseaza din ce in ce mai mult, la noi vin cereri de acest fel in fiecare luna, pentru ca cetatenii nu mai pot plati facturile”, explica Sorin Craciun,reprezentantul Elsaco din Iasi.
Pentru a intra pe piata, Elsaco a investit 1 milion de euro si a facut un parteneriat cu Brunata, o firma daneza specializata in productia repartitoarelor. Societatea Elsaco Brunata este axata pe contorizari individuale si repartizari pentru serviciile de apa si de caldura. Are peste 500.000 de clienti in tara si dispune de 14 filiale in mai multe orase din Romania. Elsaco Brunata a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 10,2 milioane de lei si un profit de 1,2 milioane de lei. Pe sectia de repartitoare, societatea are 120 de angajati si face parte din grupul de firme Elsaco Group, patronat de botosaneanul Valeriu Iftimie.