Important

LOCAL | Expoziţie unicat la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Botoşani! FOTO!

Peste 10.000 de liceeni din toată Moldova vor avea ocazia să afle cum trăiau cu adevărat bunicii şi străbunicii lor, graţie unui proiect unic în ţară.

Un mic muzeu etnografic volant a fost creat de elevii Seminarului Teologic “Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi şi este purtat în toate seminarele din judeţele Moldovei, tocmai pentru a trezi în elevi  dragostea de trecut, de frumos, de adevăr.

„Este unul dintre puţinele lucruri de suflet pe care noi, tinerii, el mai facem în ziua de astăzi. Încercăm să păstrăm tradiţiile şi ne bucurăm de sprijinul Muzeului Etnografic al  Moldovei, prin doamna etonograf Angela Paveliuc Olaru.

De ce muzeu etonografic şi de ce la Iaşi? Pentru că Iaşiul a pierdut foarte mult din această comoară. Dacă nu se duc tinerii la muzeu, Aleph Iaşi duce muzeul la tineri! Trebuie să facem ceva pentru ca aceste tradiţii să nu se piardă, bătrânii noştri au foarte multe să ne spună.

Muzeul etnografic Aleph, MEA, aşa cum l-am denumit, a fost ceva firesc dar şi o experienţă cel puţin interesantă pentru elevi să caute prin curţile bătrânilor aceste exponate, aşa au ajuns să vadă cum trăiau bunicii lor şi să înţeleagă lumea satului de altadată. Am început să adunăm obiecte din  mai multe zone ale ţării şi am spus că e păcat să stea închise într-o cămăruţă, aşa că am decis să o arătăm elevilor.” a spus iniţiatorul proiectului, Gabriel Andrei Gherasă, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic “Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi şi coordonator al reţelei de cluburi Aleph.

Expoziţia  reuneşte zeci de piese de o valoare inestimabilă atât datorită vechimii, cât şi modului în care au fost strânse de elevi.

Au deschis lada cu zestre, podurile şi hambarele bunicilor şi străbunicilor şi chiar ale altor gospodării din Moldova şi au recuperat obiecte folosite altadată în casele de la ţară. Au găsit unelte, obiecte de port popular şi de interior tradiţional, şi chiar un război de ţesut, fuioare şi fusuri, oale din lut, scoarţe de perete şi de pat, covoare, ştergare, catrinţe şi ii cusute cu migală în urmă cu zeci de ani.

O cămaşă veche de aproape un secol şi jumătate a fost recuperată dintr-un pod şi aşezată în loc de mare cinste în expoziţe.

Expozitia “Miride din trecut” organizată de Muzeul etnografic Aleph (MEA) se află, de joi, la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Botoşani, unde va sta 2 săptămâni. Vernisajul expoziţiei a avut loc astăzi, 9 martie, în prezenţa elevilor şi a cadrelor didactice ale seminarului teologic botoşănean.

“M-aş bucura foarte mult ca ceea ce faceţi voi să devină şi la noi o permanenţ, penrru că astfel de activităţi nu sunt dintre cele mai facile. Este foarte greu astzi să îi stimulăm pe copii să înveţe, pentru că educaţia este într-o competiţie cu palpabilul touch-screen-ului. Şi dacă nouă ne este greu de multe ori să îi scoatem pe copii noştri dintr-un univers imaginar într-un univers istoric şi real, am dori ca palpabilul touch-screen-ului să devină un palpabil al covorului ţesut, al icoanelor oictat şi al cântecelor pe care le transmit pe mai departe. Şi noi ne străduim să promovăm mai departe aceste valori, cu ajutorul profesorilor colegi. Mulţumim Părintelui Mitropolit Teofan care vă încurajează şi ştim că a susţinut înfiinţarea acestui departament de etnografie şi folclor, pentru că biserica românească este biserica neamului ce a trecut a spus pr.prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic “Sf. Gheorghe” din Botoşani.

Următorul popas este Seminarul Teologic din Dorohoi, urmând ca, până la vară, să treacă prin toate cele şase seminarii teologice ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Ulterior, expoziţia va fi dusă şi în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page