LOCAL | Exercițiu în domeniul situațiilor de urgență. Accident aviatic, incendiu de pădure și turiști rătăciți în pădurea Gorovei – FOTO
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a organizat și desfășurat, astăzi, un amplu exerciţiu pentru limitarea efectelor rezultate ca urmare a producerii unui incendiu la fondul forestier în pădurea Gorovei, comuna Văculești.
Potrivit scenariului, în urma unui accident aviatic s-a produs un incendiu în pădurea Gorovei. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului cu ajutorul unui elicopter cu dispozitiv bambi bucket, au fost simulate acțiuni de căutare-salvare a persoanelor aflate în aeronavă, precum și a unor turiști care s-au rătăcit în pădure.
Deciziile au fost luate, în urma analizării situațiilor de urgență produse, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani, la care au participat: preşedintele CJSU, prefectul Dan Constantin Șlincu, vicepreședinții CJSU, respectiv președintele Consiliului Județean Botoșani, ing. Costică Macaleți și inspectorul șef al ISU Botoșani, colonel dr. ing. Mihail Cristian Amarandei, vicepreședinții Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta și Liviu Toma, în calitate de membri ai CJSU, viceprimarul municipiului Dorohoi, Lucian Topalagă și primarul comunei Văculești, Sorin Gîngă. La întâlnire au mai participat șefii instituțiilor și operatorilor economici cu atribuții în gestionarea situațiilor create, respectiv ai Unității Speciale de Aviație Iași, Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, UPU – SMURD Botoșani, Agenției de Protecție a Mediului, Filialei de Cruce Roșie Botoșani, Direcției de Sănătate Publică Botoșani, Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani, Direcției Silvice Botoșani.
Pentru coordonarea şi concentrarea capabilităților avute la dispoziţie în zonele unde s-au produs situaţiile de urgenţă s-a utilizat tehnologia UAV (Unmanned Air Vehicle), pusă la dispoziţie de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațiala București (INCAS), cu sprijinul Direcţiei Generale de Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, precum şi viabilitatea procedurilor şi planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.
Totodată, în cadrul simulărilor a fost verificat modul de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie Judeţean.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani mulţumeşte tuturor celor care au contribuit direct sau indirect la reuşita acestui exerciţiu.
One Comment