Două proiecţii de gală cu sala arhiplină! Peste 1.000 de botoşăneni au vizionat în premieră, în această seară, „BACALAUREAT” – cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, proaspăt premiat la Cannes!
Filmul a venit însoţit de regizor şi de doi dintre actorii din distribuţie, care au dezvăluit jurnaliştilor, înainte de premieră, detalii despre realizarea primului lungmetraj semnat de Cristian Mungiu.
Producţia a fost realizată în orăşelul Victoria situat la poalele Muntelui Făgăraş, ales pentru peisajul potrivit scenelor prinse în proiect, iar filmările au avut loc anul trecut, în vară, timp de 5 -6 săptămâni.
Marea problemă este aceea că, deşi se bucură de un mare succes la nivel internaţional, filmele de autor pătrund foarte greu în reţeaua privată de cinematografe, unde se impune taxă pentru difuzare.
„Vorbim cu multă lejeritate de prezenţa aceasta la Cannes pentru că noi am reuşit cumva să obişnuim publicul din ţară, că în ultimii 10 ani am tot fost prezenţi. De fapt, prima reclamă a filmului este acea prezenţă, acela este examenul cel mai greu de dat, e cel mai mare festival din lume, cel mai prestigios şi din start există un comitet de selecţie format din oameni foarte, foarte competenţi, probabil că mai competenţi decât cei care dau premiile şi ei văd toate filmele din anul respectiv. Anul acesta au văzut 1.800 de filme. Din 1.800 aleg 20, deci deja aceea este recomandarea cea mai importantă pentru ceea ce ai făcut. Apoi, sigur, mai este un juriu de nouă persoane care mai vede şi astea 20 de filme şi mai dă şi nişte premii”, a spus regizorul Cristian Mungiu.
La premieră a fost prezent şi Vlad Ivanov, botoşănean cu care ieşeanul Mungiu colaborează de foarte mult timp.
Vlad Ivanov este singurul actor român cu recordul de a fi în același an în distibuția a trei filme din competiția Festivalului de Film de la Cannes – este înfricoșătorul contrabandist Samir în thrillerul românesc „Câini”, director de sucursală în filmul german turnat în țara noastră „Toni Edermann” și inspector de poliție în „Bacalaureat” (Cristian Mungiu).
„Practic, Cristian a venit să lanseze filmul aici, dar bucuria este că putem face şi noi parte din echipa de lansare, aşa e normal. Este o bucurie pe care o împărtăşim cu toţii. Aşa cum împărtăşim clipele frumoase sau dificile de la filmare, e frumos să împărţim şi lucrul acesta. Este momentul cel mai important, e lansarea filmului pe piaţă şi e important pentru film şi pentru echipă să ştim foarte bine ce reacţii are publicul, cum percepe mesajul filmului. Ne ajută şi pe noi să înţelegem dacă mesajul nostru e bine transmis”, a spus actorul Vlad Ivanov.
Evenimentul de la Cinema Unirea a fost prezentat de actorul Florin Aioniţoaie, are a anunţat că va propune autorităţilor să acorde actorului botoşănean VLAD IVANOV titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BOTOŞANI.
Echipa de la „Bacalaureat” a venit la Botoşani de la Suceava, unde filmul a avut patru proiecţii ca urmare a interesului manifestat de cinefilii de acolo, iar mâine va fi prezentă la Iaşi.
„E un film care bănuiesc că va intra în istoria filmului românesc şi ar fi frumos ca nepoţii noştri să nu-l vadă ca film istoric şi să-l vedem şi noi astăzi, când se face istoria cinematografiei cu noi de faţă. Ar fi frumos să participăm la propria noastră istorie şi nu numai la istoria noastră nenorocită cu morţi, sinucişi în copaci şi dintr-astea… ci să participăm şi la istoria culturală care se întâmplă să nu fie atât de infirmă ca restul istoriei noastre”, a completat actriţa Lia Bugnar, unul dintre numele cele mai cunoscute în peisajul teatral actual: scenaristă, regizoare, actriță și scriitoare.
Filmul “Bacalaureat” a avut premiera pe data de 19 mai la Cannes şi Bucureşti şi va rula săptămâna viitoare la Cinema Unirea din Botoşani.
Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, acesta din urmă fiind recompensat pentru filmul “Personal Shopper”.
Este a treia participare a lui Cristian Mungiu în competiţia oficială, la precedentele două, filmele sale fiind recompensate cu trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru După Dealuri.