LOCAL | Evaluarea activității și rezultatele obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în semestrul I 2017
În semestrul I 2017, prioritatea strategică a Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a fost creşterea nivelului de siguranţă pentru cetăţeni, efortul fiind concentrat în direcţia creşterii performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor, vizând îndeplinirea obiectivelor stabilite prin „Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015-2020”, „Planul de acţiuni/management al Jandarmeriei Române pentru anul 2017”, „Planul de acţiuni/management al I.J.J. Botoşani pentru anul 2017”, ordinele şi dispoziţiile în vigoare.
Ordine şi siguranţă publică
Pentru creşterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului, unitatea a planificat, organizat, coordonat şi executat misiunile prevăzute de legea de funcționare a instituției, conform principiului inteligence led policing, fiind folosite eficient resursele materiale şi umane în conformitate cu evoluția situației operative.
În semestrul I 2017 s-au executat în total 4825 de misiuni specifice de ordine publică, la care au participat 8245 de jandarmi.
În urma misiunilor executate, au fost constatate 88 de infracțiuni în cooperare cu poliția, cu 90 de autori și 106 infracțiuni constatate independent, cu 113 autori.
În perioada de timp analizată, jandarmii au aplicat 2503 sancțiuni contravenționale, din care 573 au fost avertismente scrise, iar 1930 amenzi în valoare totală de 592550 de lei, preponderent fiind sancțiunile aplicate pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice în mediul urban.
Dintre totalul misiunilor executate, 3084 au fost pentru menținerea ordinii și liniștii publice prin patrule mixte polițist-jandarm în mediul urban și rural, iar 197 de misiuni au fost executate împreună cu lucrători ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, în zona de competență a acestuia.
Independent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani a executat în această perioadă 1448 misiuni de menținere a ordinii publice prin patrule de jandarmi, dintre care 237 de misiuni au fost în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar din municipiile Botoșani, Dorohoi și orașele Darabani și Săveni, iar 1211 misiuni în cadrul patrulelor auto speciale de intervenție ( care asigură sprijin inclusiv transporturilor speciale și de valori.
19 acțiuni punctuale au fost executate în piețe, târguri și oboare. În locuri cu grad ridicat de risc din punct de vedere al ordinii publice s-au organizat 41 de acțiuni, iar în domeniul silvic 11 acțiuni.
În ceea ce privește domeniile cinegetic și piscicol, în semestrul I au fost executate 15 acțiuni, în acest moment fiind în desfășurare campania de informare ,, Pescuit responsabil pentru un pescuit durabil!”.
Pentru realizarea obiectivelor propuse, structurile specializate ale I.J.J. Botoşani au colaborat permanent la nivel judeţean cu celelalte instituţii ale M.A.I., în vederea cunoaşterii şi gestionării situaţiei operative din zona de responsabilitate, pentru prezervarea ordinii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări în spațiul public, identificarea factorilor de risc la adresa ordinii şi siguranţei publice şi luarea măsurilor necesare pentru diminuarea şi eliminarea acestora.
Asigurarea şi restabilirea ordinii publice, atribuții principale ale jandarmeriei, s-au concretizat în executarea unui număr de 238 de misiuni, în care au fost folosiţi 1565 de jandarmi, din care:
– 24 de misiuni organizate cu ocazia unor manifestări de protest organizate pe plan local;
– 97 de misiuni cu ocazia manifestărilor cultural-artistice, promoţionale şi religioase;
– 35 de misiuni la manifestările sportive și 1 misiune la o vizită oficială;
– 32 de misiuni în zona centrelor de examen/evaluare ( evaluare, bacalaureat, rezidențiat, definitivare, magistratură etc) ;
– 50 de misiuni pe timpul organizării și desfășurării alegerilor locale parțiale din comuna Vlăsinești.
Pentru ca aceste activități să se desfăşoare în condiţii de normalitate și siguranță, la nivel instituțional s-a realizat permanent o informare reciprocă preliminară, precum și intervenţia promptă şi punctuală a tuturor structurilor competente. În urma organizării eficiente și a efortului comun depus, toate aceste acțiuni au fost gestionate corespunzător, nefiind înregistrate evenimente deosebite cu această ocazie.
Pe linia desfăşurării competiţiilor sportive, efectivele inspectoratului au asigurat măsuri de ordine la întrecerile sportive din ligile inferioare și cele caracterizate cu grad de risc scăzut. Pentru meciurile de fotbal din cadrul ligii I, susținute de echipa F.C.Botoşani pe teren propriu, asigurarea ordinii și siguranței publice a fost executată de către Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău cu sprijinul I.J.J. Botoșani.
Deoarece anumite nemulțumiri ale cetățenilor din județul Botoșani s-au concretizat prin organizarea unor manifestări de protest în spațiul public, efectivele inspectoratului au luat măsuri pentru cunoaşterea evoluţiei situaţiei operative şi relaţionarea cu organizatorii acestora, contribuind astfel la desfăşurarea acestor mitinguri într-un cadru legal, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
Nu au fost cazuri de tulburare gravă a ordinii publice, care să necesite intervenţia în forţă a efectivelor de jandarmi, iar pentru riscurile şi vulnerabilităţile identificate la misiunile specifice s-au dispus măsurile necesare eliminării sau reducerii acestora.
În ceea ce privește intervențiile executate de efective de jandarmi, s-au executat 183 de intervenții în urma sesizărilor telefonice ale cetățenilor prin numărul unic de urgență 112 privind fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, pentru aplanarea unor conflicte sau pentru asigurarea funcțiilor de sprijin la producerea unor situații de urgență.
Pe linia punerii în aplicare a mandatelor de aducere, au fost executate 283 de misiuni, în care au fost implicați 348 de jandarmi.
Activitățile specifice de prevenire a faptelor antisociale s-au concretizat în desfășurarea a 127 de activități pentru prevenirea delicvenței juvenile în mediul școlar, pentru prevenirea violenței în sport și prevenirea consumului de droguri sau de substanțe cu efect halucinogen.
La solicitarea executorilor judecătorești, au fost executate 31 de misiuni cu 88 de jandarmi, în aceste cazuri efectivele de jandarmi acționând pentru asigurarea protecției executorilor judecătorești care aplică hotărârile instanțelor de judecată.
Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor
O altă misiune importantă a I.J.J.Botoșani, deși poate mai puțin vizibilă, paza și protecția instituțională implică folosirea unui număr mare de jandarmi pentru gestionarea riscurilor existente la adresa siguranței obiectivelor și asigurării ordinii interioare la acestea.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani execută paza şi protecţia la 12 obiective stabilite prin Hotărâri de Guvern și Ordin al Ministrului Afacerilor Interne.
În semestrul I 2017 au fost executate 3811 misiuni de pază și protecție instituțională, cu 7420 de jandarmi, din care 536 de misiuni pentru asigurarea ordinii interioare la săli de judecată, 16 misiuni de pază și protecție a transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei Botoşani, 10 misiuni de pază și protecție a transporturilor speciale, 352 de misiuni de pază și protecție a transporturilor de corespondență clasificată în cooperare cu lucrători ai Direcţiei Judeţene Botoşani a Serviciului Roman de Informaţii și 2897 de misiuni pentru paza și protecția obiectivelor.
Menţinerea ordinii interioare necesare desfăşurării în condiţii de normalitate a activităţilor la instanţele judecătoreşti se execută la 17 săli de judecată, dispuse în 4 localităţi, din care 11 săli în municipiul Botoşani, 2 săli în municipiul Dorohoi, 2 săli în oraşul Darabani şi 2 săli în oraşul Săveni.
Din controalele comune executate cu reprezentanţii beneficiarilor de pază şi protecţie cu efective de jandarmi, a rezultat o apreciere pozitivă a activităţii, concretizată prin asigurarea climatului de ordine şi siguranţă, atât în interiorul obiectivelor, cât şi în imediata apropiere a acestora.
Obiectivele din responsabilitate sunt dotate în proporţie de aproximativ 80 % cu sisteme tehnice de pază şi alarmare şi sunt întreprinse demersuri de către conducătorii instituţiilor beneficiare de pază către ordonatorii de credite superiori, în vederea continuării implementării acestora.
În executarea misiunilor ordonate, subunităţile de pază şi protecţie sunt sprijinite de către efectivele Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, dispus în municipiul Botoşani la sediul inspectoratului, de grupele de supraveghere şi intervenţie din localităţile Dorohoi, Darabani şi Săveni şi de structurile prevăzute în planul de intervenţie şi cooperare, atunci când situaţia operativă impune acest fapt.
Atitudinea preventivă, descurajantă și prezenţa discretă, dar fermă a elementelor de dispozitiv au asigurat un climat civilizat de lucru la obiectivele asigurate cu pază de către efectivele I.J.J.Botoșani.
Misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii
La nivelul inspectoratului sunt în vigoare 24 de planuri de cooperare/colaborare/intervenţie şi cooperare încheiate cu instituţiile şi autorităţile publice ce au responsabilităţi în domeniul ordinii şi siguranţei publice, cu organismele guvernamentale şi neguvernamentale, agenţii şi oficii locale.
Cooperarea cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Suceava – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate (S.C.C.O.) Botoşani s-a menținut la un nivel ridicat, aspect ce se reflectă în rezultatele consistente obţinute și în acest an, în special pe linia constatării faptelor de deţinere, comercializare şi consum de produse interzise.
Cooperarea cu structurile judeţene ale Ministerului Public şi ale altor instituţii abilitate cu aplicarea legii (Serviciul Județean de Protecţie Internă Botoşani, D.N.A.- Serviciul Teritorial Suceava) a constat în susţinerea misiunilor unităţii, executarea de misiuni în cooperare şi desfăşurarea de activităţi de pregătire şi informări reciproce operative.
În perioada analizată au fost executate un număr de 116 acţiuni, la care s-au folosit un număr de 447 de jandarmi..
Relaţiile de cooperare şi colaborare cu celelalte structuri din cadrul Sistemului Naţional de Ordine şi Siguranţă Publică și cu instituţiile administraţiei publice locale au fost bune și foarte bune.
Prin activităţile desfăşurate s-a urmărit permanent eficientizarea relaţiei jandarm-cetăţean şi întărirea climatului de siguranţă publică la nivelul zonei de responsabilitate.