Astăzi, la Muzeul Memorial Muzeul „George Enescu” Dorohoi, a avut loc vernisajul expoziției„George Enescu şi Casa Regală”.
Aceasta a fost organizată în colaborare cu Muzeul Naţional „George Enescu” Bucureşti, cu ocazia comemorării a 60 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului.
Sunt expuse documente, scrisori, publicații și fotografii care arată legătura marelui muzician cu Casa regală, și nu numai.
Expoziţia va fi deschisă vizitatorilor până pe 5 mai 2015.
Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română, ce se încheia cu Imnul Regal. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat.
Frumuseţea locurilor şi apropierea de Palatul Peleş l-au determinat pe muzician ca DIN BANII câştigaţi în primul său turneu în America să-şi construiască aici – între anii 1923 şi 1926 – o casă, după planuri proprii, cu ajutorul arhitectului Radu Dudescu, pe care a numit-o Vila Luminiş. În următorii 20 de ani, până în 1946, când a părăsit România definitiv, în perioadele dintre turneele sale în Europa şi America de Nord, el a revenit periodic la Sinaia pentru a se dedica, cel puţin o lună pe an, creaţiei.În 1947, aflat la Paris, Enescu a donat vila statului român, spre a fi folosită ca loc de odihnă şi de creaţie pentru artişti. Din 1995, devine Casa Memorială “George Enescu”, iar din 2007 – secţie a Muzeului Naţional “George Enescu”.