ImportantLocal

LOCAL | Duminică, la Teatrul Mihai Eminescu: “Bocitoarele vesele” după William Shakespeare

 Duminică, 29 ianuarie, ora 18.00

“Bocitoarele vesele” după William Shakespeare

Dramatizare și regie artistică: Alexandru Vasilache

Scenografie: Mihai Pastramagiu

Coregrafie și ilustrație muzicală: Victoria Bucun

 

DISTRIBUȚIA:

IEREMIA: Marius Rogojinschi

MACARIE – NICODIM: Cezar Amitroaei

DOCHIA: Daniela Bucataru

VOICHIȚA – ARGHIR: Lidia Uja

OANA: Irina Mititelu

PANAIT: Gheorghe Frunza

AXINIA: Narcisa Vornicu

ILINCA: Crenola Muncaciu

TINCA: Silvia Raileanu

EFTIMIE – ZAHARIA: Sorin Ciofu

PARASCHIVA: Mirela Nistor

MEFODIE: Mihail Donțu

RUXANDA: Gina Patrascu-Zamfirache

LUCA: Ioan Crețescu

RALUCA: Cristina Ciofu

SOFRONIE: Radu Dragos

CHIRA: Lorena Petronela Chiribuță

AXINTE: Razvan Amitroaei

SAFTA: Alexandra Vicol

FINOGHEN: Volin Costin

HORIA: Ioan Ciofu

 

Triumful dragostei

Personajul principal masculin din acest spectacol este tatăl unei cete de feciori, feciori care au fost blestemaţi să nu-și găsească perechea. Necăjit de soarta băieţilor, tatăl a anunţat că va muri de mâhnire. Lumea din jurul său obosise deja tot jelindu-l – inclusiv prin dans – și tot trăgând câte un chef de pomină – cheful de pe urmă. Ultima dorinţă a tatălui a fost să fi e bocit de o femeie tare pricepută în săvârșirea acestui ritual, Dochia, o femeie cu care el avusese o mare dragoste în tinereţe. Și-a venit Dochia cu un grup de bocitoare. Tatăl, aflat pe moarte, își prezintă fiii –momente în care privirile bărbaţilor și ale tinerelor fete s-au întâlnit cu subînţelesuri. S-a creat o situaţie care, era limpede, urma să conducă spre o altă stare. Erau clipe de mare încărcătură sufletească. Așa au început frumoase povești de dragoste între bocitoare și fiii cei blestemaţi… Este o demonstraţie de viaţă, acele bocitoare triste, neconsolate, erau, în fapt, femei pline de vitalitate, de dorinţă de viaţă și dragoste, iubitoare de cântece vesele și nu de bocete!

Evident, dragostea a învins și în acest rând!

Supliment la Caietele Teatrului „Eminescu“. Realizator: Traian Apetrei

Alexandru Vasilache, autorul dramatizării și regizorul acestui spectacol, este regizor de film și teatru, director general al „Moldova Film“– Chișinău, Republica Moldova. Alexandru Vasilache lucrează și pentru Teatrul „Eminescu“ din Botoșani încă din anul 2004, perioadă în care a realizat, printre alte spectacole, „Un veac de singurătate“, „Amadeus“, „O noapte furtunoasă“, iar în perioada ceva mai apropiată, „O noapte nebună“,„Bani din cer“

– Propui, stimate prietene, un spectacol ce surprinde chiar din titlu: bocitoarele sunt, prin excelenţă, triste, dar le sugerezi să fie… vesele, ceea ce nu pare a fi chiar în firea lucrurilor…

– Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare, „Mult zgomot pentru nimic“. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Pe de altă parte, cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, așa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde și veselia din spectacol. Iată că Shakespeare ne dă posibilitatea să ne „jucăm“ cu textele sale…

– Drept care așezi lângă cuvintele lui Shakespeare cobza și dansul românesc…

– Totul se construiește pe ideea veșniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veșnică dintre oameni. Am construit un spectacol cu ecouri care vin de la daci, cu felul lor de a fi , cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moștenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor! Se află la mijloc, în spectacol, un colaj din cele mai puternice linii de dragoste pe care ni le-a oferit marele dramaturg.

Biletele se găsesc la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48,
tel 0231 513948 sau 0231 512184 (program: 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00, de marți până duminică inclusiv)
Pret bilet – 20 lei; elevi, studenți, grupuri organizate- 10 lei

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page