Într-o societate care tolerează discriminările de tot felul, care se lasă convinsă cu mare greutate de necesitatea implementării valorilor şi principiilor occidentale, se fac auzite şi voci care-şi propun să aducă shinbarea. O astfel de iniţiativă aparţine Asociaţiei React, care a organizat marţi dimineaţă la Botoşani, o sesiune de lucru pe tema egalităţii femeilor pe piaţa muncii. Evenimentul, ce l-a avut ca invitat şi pe prefectul Costică Macaleţi, s-a adresat în mod special femeilor ce doresc să depăşească diversele piedici care le opresc în a-şi pune în practică iniţiativele responsabile.
Membri şi lideri ai diverselor asociaţii nonguvernamentale au avut astfel ocazia să se cunoască mai bine şi să discute despre piedicile femeii din Botoşani.
Căsătorită, creştin-ortodoxă, de etnie romă sau nu, tânără, în vârstă, cu studii sau fără, mamă sau bunică, toate pot fi criterii prin intermediul cărora cei din jur pot discrimina o femeie. Toate situaţiile sunt traumatizante însă cele mai dureroase sunt poate cele trăite de mamele care, deşi au copii bolnavi, nu beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege.
„Eu am un copil cu handicap iar primăria din comuna în care trăiesc îmi refuză contractul de muncă, aşa cum prevede legea pentru persoana însoţitoare. Eu pierd drepturi ce mă vor afecta mai târziu, când nu voi avea vechime şi nici contribuţii pentru pensie.”, a explicat o mămică al cărui copil suferă de sindromul Down.
Preluând o parte din problemele ridicate, prefectul Costică Macaleţi a ţinut să aprecieze necesitatea unor astfel de proiecte şi întâlniri.
„Practic suntem definiţi de modul în care reacţionăm la ceea ce ne înconjoară. Şi sunt de părere că trebuie să fim foarte atenţi să nu agresăm nimic – începând cu natura şi terminând cu persoana din faţa noastră. Vă doresc mult succes.”, a transmis, printre altele, prefectul Costică Macaleţi.
Intitulat „Şansa unei vieţi mai bune pentru femeile din regiunea Nord Est, proiectul care i-au adus la Botoşani pe cei de la React, este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.