S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a organizat astăzi o conferinţă de presă ocazionată de Recepţia finală a obiectivului de investitii: ”Extinderea și reabilitarea Stației de tratare a apei potabile Ștefănești” şi de Recepţia la Terminarea Lucrărilor pentru obiectivul de investiţii: : Construirea conductei de aducţiune de la STAP Stefăneşti la Săveni şi devierea conductelor de aducţiune în zona alunecărilor de teren Leorda- BT-CL-09, din cadrul Proiectului Major: “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate din judeţul Botoşani” – Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, continuat prin Proiectul Major: „Fazarea proiectului extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare – epurarea apelor uzate in judeţul Botoşani” – Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.
- Recepţia finală a obiectivului de investiţii: Staţia de Tratare a Apei Potabile Ştefăneşti
Bugetul total alocat pentru realizarea Proiectului Major, după prevederile Actului Aditional nr. 4 la Contractul de Finantare, a fost de 397.416.023 lei, din care, conform schemei de finanţare, 313.481.760 lei, au reprezentat finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Proiectul, in ansamblul său, si-a propus extinderea şi reabilitarea reţelelor, retehnologizarea şi modernizarea Staţiilor de tratare a apei potabile, precum şi extinderea şi reabilitarea reţelelor de canalizare şi construirea (acolo unde este necesar) de Staţii de epurare a apelor uzate, asig urând astfel largirea ariei de deservire a Operatorului Regional.
In urma optimizării proiectului de executie, valoarea Contractului de Lucrări a fost de 19,882,971.00 lei.
Staţia de tratare, reabilitată şi extinsă, asigură in prezent, debitul necesar cerinţelor de alimentare cu apă potabilă ale oraşelor Ştefăneşti, Săveni şi Truşeşti, a comunelor: Mihălăseni, Hănesti, Vlăsinesti, Durnesti, Româneşti, Santa Mare, Călarăşi, Răuseni, precum şi a doua comune din judeţul Iaşi: Andrieşeni şi Bivolari. Calitatea apei potabile furnizate în reţea corespunde normativelor naţionale şi europene, contribuind astfel la respectarea obiectivelor şi prevederilor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.
Împreună cu celelalte componente ale Proiectului Major extinderea şi reabilitarea Staţiei de tratare Ştefăneşti asigură îmbunătăţirea sistemului de tratare a apei potabile, prin promovarea unor tehnologii nepoluante, având ca scop extinderea serviciilor de alimentare cu apă pentru populaţia judeţului Botoşani.
Prin punerea in funcţiune şi asigurarea unei exploatări corespunzatoare a obiectivului de investiţii, se contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor din zonă, prin îndeplinirea obiectivelor specifice POS Mediu, constând în îmbunătăţirea calităţii şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, prin furnizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în majoritatea zonelor urbane şi stabilirea structurilor regionale eficiente pentru managementul serviciilor de apă/apă uzată, garantându-se în acelaşi timp, respectarea legislaţiei europene în vigoare privind conservarea condiţiilor de mediu.
2. Au fost terminate lucrările pentru: „Construirea conductei de aducţiune de la staţia de tratare a apei potabile Ştefăneşti la Săveni şi devierea conductelor de aducţiune în zona alunecărilor de teren Leorda
Acest Contract de Lucrari a constituit una dintre componentele fundamentale ale Proiectului Major “Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare-epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani” – Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial Mediu, continuat prin Proiectul Major: „Fazarea proiectului extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare – epurarea apelor uzate in judeţul Botoşani” – Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, implementate de către Societatea Comerciala NOVA APASERv SA Botoşani, ca urmare a semnării Contractului de Finanţare din data de 23 august 2011, respectiv 15 decembrie 2016.
Bugetul total alocat pentru realizarea noului Proiectului Major este de 303.502.226 lei, din care, conform schemei de finanţare, 230.519.950 lei reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, echivalent cu 90,94 % din valoarea totală eligibilă aprobată.
Proiectul Major işi propune continuarea şi finalizarea Contractelor de Lucrări demarate prin programul derulat anterior şi cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, a căror finalitate o constituie realizarea unui sistem eficient de alimentare cu apă, la nivelul Operatorului Regional.
Proiectul şi-a propus asigurarea transportului apei tratate, de la noua Staţie de tratare a apei potabile Ştefăneşti, obiectiv de investitţii finalizat tot in cadrului Proiectului POS Mediu şi pus în funcţiune la începutul anului 2016, la rezervoarele de stocare a apei de la Săveni, în scopul furnizării debitului necesar cerinţelor de alimentare cu apă potabilă ale oraşului Săveni şi a comunelor: Mihălăşeni, Hăneşti, Vlăsineşti, având o lungime de 37,5 Km.
Calitatea apei furnizate în reţea corespunde în totalitate normativelor naţionale şi europene, contribuind astfel la respectarea obiectivelor şi prevederilor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană.
Alături de celelalte componente fundamentale ale Proiectului Major şi anume: Extinderea şi reabilitarea staţiei de tratare a apei potabile Ştefăneşti Îmbunătăţirea STAP Cătamărăsti si Bucecea Extinderea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Botoşani; Extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Dorohoi; Extinderea reţelelor de canalizare în aglomerarea Vorona; Extinderea reţelelor de apă şi canalizare în ZAA/aglomerarea Flămânzi; Construcţia staţiilor de epurare a apelor uzate Flămânzi şi Vorona; Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare a apelor uzate Dorohoi; Asistenţă Tehnică pentru Supervizarea Lucrărilor; Asistenţă Tehnica pentru Proiectare şi Managementul Proiectului,
aceasta componenta va asigura îmbunătăţirea calităţii şi a accesului la infrastructura de apă şi apă uzată, prin stabilirea structurilor regionale eficiente pentru managementul serviciilor de apă/apă uzată.
Finalizarea reuşită a Contractului de Lucrări, garantează atât respectarea legislaţiei europene în vigoare privind conservarea condiţiilor de mediu, cât şi îndeplinirea obiectivelor şi prevederilor Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană
Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial Mediu / Programul Operaţional Infrastructura Mare