Membrii Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor s-au întrunit azi în şedinţă coordonată de subprefectul Daniela Lozneanu, la Instituţia Prefectului.
Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte, printre care locul pe care se situează judeţul Botoşani la mortalitatea infantilă, respectiv legalitatea taximetrelor din cadrul aparatelor de taxat, utilizate pentru măsurarea timpului şi a distanţei parcurse, în transportul de persoane şi de mărfuri în regim de taxi şi în regim de închiriere.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Teodor Ferariu, în ce priveşte mortalitatea infantilă, numărul de cazuri a scăzut în 2018, comparativ cu anul 2017, de la 31 la 24.
„În primele şase luni din acest an, se observă o scădere a ratei mortalităţii infantile, de la 11 în anul 2018, la şase în 2019”, a precizat Teodor Ferariu, directorul DSP, adăugând că Botoşani s-a aflat în anul 2018 pe locul 4, la nivel naţional, din acest punct de vedere, cu menţiunea că în majoritatea cazurilor, principalul motiv al mortalităţii a fost reprezentat de afecţiunileaparatului respirator.
„E de apreciat că suntem în regres”, a menţionat subprefectul Daniela Lozneanu.
În ce priveşte verificările declanşate în rândul taximetrelor, de către Serviciul Judeţean de Metrologie Legală (SJML), potrivit şefului serviciu, Vasile Trofinov, până în prezent au fost controlate 43 de taximetre, în condiţiile în care campania se desfăşoară până pe 20 septembrie.
Astfel, nu au fost identificate nereguli, botoşănenii fiind asiguraţi că pot circula în siguranţă. „Consumatorii trebuie să-şi păstreze însă vigilenţa”, a conchis Vasile Trofinov, şef serviciu SJML.