Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, a cerut conducerii Consiliului Judeţean Botoșani să ajusteze organigrama Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati și a Unităţii de Primire a Urgenţelor- SMURD astfel încât să poată fi atraşi medici de la Iași.
Asta după ce a fost informat că,la Botoșani, atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă cât şi SMURD au nevoie de medici pentru a-şi acoperi schemele dar şi pentru a reuşi să facă faţă tuturor solicitărilor.
“Vorbiţi cu doamna doctor Cimpoeşu (şeful SMURD pe regiunea Moldovei, n.r.) şi vedeţi ce rezidenţi are, care termină şi care vor să vină să dea concurs. Noi avem mai multe posturi decât medici, iar mecanismul de angajare al unui medic este extrem de lung şi greu. Gândiţi-vă că din secunda în care dumneavaostră spuneţi că vreţi să angajaţi un medic până când acesta este angajat durează opt luni. Iar medicul de fiecare dată când dă concurs de angajare, dă un examen în specialitate, deci nu interviu sau dosar, examen de specialitate. Asta îngreunează tot procesul de angajare. Dacă un medic primeşte un telefon din Franţa sau din Germania, vă garantez că într-o săptămână este angajat. Dacă aveam sute de medici care concurau pe zece posturi, înţelegeam, dar din momentul în care noi deschidem zece posturi şi vin unul sau doi, care este rostul să prelungim treaba opt luni de zile? Iar medicii care termină şi vor să se angajeze, văzând că nu pot fi angajaţi, dau telefoane şi într-o săptămână sunt angajaţi în alte ţări imediat. Logica concursurilor când nu are cine concura poate ar trebui să o adaptăm”, a spus Raed Arafat.
Medicul Liliana Mateciuc, directorul Serviciului Județean de Ambulanţă, l-a informat pe secretarul de Stat Raed Arafat că are nevoie de medic rezident, dar s-a transmis că legea nu permite în prezent.
“Am primit de la Minister să dăm relaţii legat de medicii rezidenţi de care avem nevoie. Am solicitat un post pentru un medic rezident în medicina de familie şi ulterior am fost sunată că dacă nu avem postul respectiv de ce îl cerem. Deci mai avem nevoie de medici…”, a spus Liliana Mateciuc.
“S-a discutat la Ministerul Finanţelor să suplimenteze pentru Ambulanţă pe câte posturi ar fi necesare. Discuţiile sunt de vreo doi ani şi nu am reuşit să rezolvăm. Există o hotărâre de Guvern care trebuie schimbată, au fost mai multe tentative… “, a spus Raed Arafat.
Oficialul a spus că situația este similară în mai multe județe din țară și că, pentru a fi corectată, Ambulanţa are nevoie de 1.500 de posturi la nivel naţional în următorii doi-trei ani.